09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Растения, с които да прогоните комарите вкъщи и в градината

С настъпването на топлите дни прекарваме повече време на открито в градината, на балкона, терасата или просто държим прозорците вкъщи отворени. Това позволява на комарите да ни досаждат и да ни хапят, а никой не иска това.
Можете да си отглеждате някои растения, които имат природната сила да прогонват нежеланите комари. Тези растения са подходящи за засаждане в градина, но и могат да се отглеждат в саксия на балкона. Така ще имате естествен репелент против комари в дома си винаги, когато ви потрябва.
Кои са растенията, които имат силата на прогонват комарите?
Цинтронела
Цитронелата е прекрасно растение с фантастичен аромат, който дължи на естествените етерични масла в състава си. Те имат силата да прогонват комарите, както и някои други насекоми, чието присъствие не желаете. Може да се отглежда в градината и в саксия.
Петуния
Петуниите са многогодишни растения с изключително красиви цветове. Отглеждат се много лесно в домашни условия, на балкона или в градината. Цъфтежът им е продължителен, цветен, кичест, а незаменимите им свойства в прогонването на комарите ще ги направят още по-предпочитани от вас. Петуниите могат да държат далеч от дома ви също бръмбари, червеи, цикади, нощни пеперуди, плодови мушици, листни въшки.
Лавандула
Лавандулата съдържа етерични масла, които са с мощен и наситен аромат. Тя има свойството да успокоява нервната система и да благоприятства съня. Притежава и мощни свойства в прогонването на нежеланите насекоми заради силния си аромат, който ние така обичаме. Можете да втривате лавандулово масло и в кожата си като естествен репелент.
Латинка
Латинката е добре познато растение у нас. Използва се за украса на бордюри, градини, паркове, отглежда се лесно и в саксия вкъщи. Латинката прогонва комарите, а заедно с тях и листните въшки, бръмбарите, летящите буболечки, които ви дразнят наоколо.
Розмарин
Розмаринът е прекрасна билка с фантастичен аромат, който овкусява нашите ястия и чайове. Притежава чудесни ползи за здравето, но и има свойството да прогонва комарите. Може да се отглежда в саксии на балкона или в кухнята. Така ще имате постоянна бариера срещу насекоми, но и ще имате фантастична прясна билка за вашите ястия на една ръка разстояние.
Босилек
Вие може да обичате аромата на босилека, но комарите определено не го харесват. Ако си гледате босилек в саксия, за да приготвяте вкусни гозби с него, ще имате още една полза от тази подправка – тя ще гони комарите от дома ви.
Лимонова трева
Лимонената трева е подобна на цитронелата и ароматът ѝ прогонва комарите. Тя е напълно годна за консумация и може да се добавя в различни ястия, както и да се приготвя чай от нея, топъл или студен. Лимонената трева е широко използвана в азиатската кухня.
Мента
Ментата е добре позната в нашата кухня и култура. Тя е превъзходна подправка и билка с множество свойства. Приятният ѝ свеж аромат е чудесен за хората, но отблъскващ за комарите. Можете да отглеждате мента в саксия или в градината, за да се радвате на чудесните ѝ свойства.

Print Friendly, PDF & Email