07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ракета на Илон Мъск ще се блъсне в Луната

Ракета, изстреляна от частната американска компания „СпейсЕкс“ на Илон Мъск, е на път да се блъсне в Луната и да се взриви, съобщи Би Би Си.
Бустерната ракета „Фалкон 9“ бе изстреляна през 2015 г., но след приключване на мисията й нямаше достатъчно гориво, за да се върне на Земята и затова остана в космоса.
Астрономът Джонатан МакДауъл каза за Би Би Си нюз, че това ще е първият известен досега сблъсък на неконтролирана ракета с Луната. Той увери, че ефектът от сблъсъка ще е минимален.
Ракетата бе изоставена във висока орбита преди седем години, след като успешно изведе в орбита метеорологичен спътник. Оттогава ракетата бе привличана от различни гравитационни сили ту към Земята, ту към Луната или Слънцето и маршрутът и е доста хаотичен, каза проф.Макдауъл от Центъра по астрофизика „Харвард-Смитсониън“ в САЩ.
„През десетилетията имаше вероятно 50 големи обекта, на които напълно сме губили дирите. Това може да се е случвало вече много пъти, без ние да забележим. Ако ракетата сега се блъсне в луната, това ще е първият потвърден случай“, каза той.
Програмистът изследовател Бил Грей, който използва софтуер за проследяване на космически обекти, намиращи се близо до Земята, казва, че ракетата най-вероятно ще се блъсне в далечната страна на Луната на 4 март.

Print Friendly, PDF & Email