07.12.2023

Разследване във Варна и страната: Мащабни данъчни измами с луксозни автомобили

Неутрализирана е престъпна група за мащабни данъчни измами при вноса на луксозни автомобили. Само в последната година, в която е действала организиратана група, щета , която е нанесла на държавата е над 6 млн.лева. Открито е т.нар „Черно счетоводство“ на заподозрените – тефтери, записки, разпитани са 28 лица.
На 16 ноември са извършени 23 претърсвания на територия на София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян, по време на които са открити още 7 адреса, които не са били известни на разследващите. Операцията е под ръководството на МВР, НАП и Прокуратурата.
14 от адресите, които са претърсени са на счетоводни кантори, иззета е документация и компютърни конфигурации, както и електронни подписи, заявиха на брифинг в Националната следствена служба.
Според разследващите става въпрос за схема за избягване на ДДС. Засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., върху който е следвало да се начисли ДДС, но това не е сторено. Схемата включва поредица от кухи фирми, приспадащи данъчен кредит по Закона за ДДС без да имат основание за това.

Print Friendly, PDF & Email