01.12.2023

Разработват сценарии за Централна и Източна Европа във времена на несигурност

XXII-то издание на традиционния регионален форум на Института за икономическа политика, преминал под наслов „Бъдещи сценарии за Централна и Източна Европа във времена на несигурност“ събра на летен семинар във ваканционно селище „Албена“ 32 млади държавни служители и експерти в областта на публичните политики от 11 държави, сред които Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия и Украйна. Дискутирани са въпроси, свързани с развитието на Европейския съюз, Централна и Източна Европа, разширяването на ЕС и Западните Балкани, икономическото възстановяване, декарбонизацията и управлението на природните ресурси. В специални симулационни сесии участниците разработваха разнообразни сценарии за бъдещето развитие на региона във времена на несигурност.
Лекторите бяха Атанас Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства на Република България, Андраш Инотай – почетен председател на Института за икономическа политика, Себастиан Шефер – Управляващ директор на Института за Дунавския регион и Централна Европа, Тибо Мюзерг – Директор на регионалната програма за Европа и Евро-средиземноморския регион към Международен републикански институт, Велина Чакърова – Ръководител на Австрийския институт за европейска политика и политика на сигурност, и др.
Форумът се организира с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел”-клон България, представителството на Европейската комисия в България, Централноевропейската инициатива и Австрийското посолство в България. ДТ

Print Friendly, PDF & Email