22.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Разликата между ГЕРБ и ИТН е около 2%месец преди изборите

Близо месец преди предсрочните избори за Народно събрание проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч“ показва леко променящ се пейзаж в електоралните нагласи.
Според данните от проучването, ако изборите бяха днес коалицията ГЕРБ-СДС би имала лека преднина от 2,1% пред втората политическа сила – „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трирфонов.
Самото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021г. от Алфа Рисърч със собствени средства на социологическата агенция.
На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент.
Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.
Според изследването към момента като първа политическа сила, макар и с малка преднина се запазва ГЕРБ, която взима подкрепата на 20,3% от респондентите, заявили че ще гласуват. Втори по доверие са „Има такъв народ“ с 18,2% подкрепа.
Трета политическа сила са „БСП за България“ с 14,4%, а след тях се нареждат „Демократична България“ – 11,9%, ДПС – 9,9% и „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,3%.

Под чертата за влизане в парламента все още остават коалицията на ВМРО, НФСБ и „Воля“ – „Българските патриоти“ – 3,4%, Партия „Възраждане“ – 2,8%, коалицията от партии около Жан Виденов – „Ляв съюз за чиста и свята република“ – 1,8% и „Българско лято“ на Васил Божков – 1,1%.
За други формации биха гласували 10,9% от заявяващите, че ще упражнят вота си.
Социолозите предупреждават, че макар проучването им да очертава съотношението на политическите сили дни, преди началото на предизборната кампания, редица отчетени фактори говорят за неустойчивост на резултатите и отлагане на финалното решение, дали и за кого да се гласува.
С други думи – кампанията ще е от изключително значение за крайния резултат на изборите, а показаните резултати в момента може да се променят, да има преливания от подкрепа от една за друга партия и т.н.
„Анализът откроява няколко интересни тенденции зад процентите на двете партии, които се борят за първото място. След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове“, пишат от „Алфа Рисърч“ в анализа към изследването си.
Междувременно обаче принципната позиция на „Има такъв народ“ да избягва медиите (освен телевизията на Слави 7/8 – б.р.), както и публичните дебати, особено в толкова наситен политически период с интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4-ти април. Затова и реалният ръст на формацията е от около 1% спрямо предишния вот.
Що се отнася до резултатът на БСП, от „Алфа рисърч“ отчитат, че дори в новия си формат лявата коалиция не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, като причина за това са два основни фактора – демотивацията на избирателите от вътрешно-партийните отношения и радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии, вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция.
„Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11,9% от решилите да гласуват, като и тук роля играят санкциите, които САЩ наложиха по Закона „Магнитски“.
В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено – при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега.
„Изправи се! Мутри вън!“ събира 5,3% подкрепа. До голяма степен неговите избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов – радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите, или към други антисистемни партии. По-голямата мобилност на вота за тази формация определя и по-високите амплитуди, около които тя може да се движи.
Що се отнася до партиите под прага за влизане в парламента, от „Алфа рисърч“ отчитат, че формациите там „вазимно си крадат вот“, но в зависимост от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация, те са в състояние дори да отнемат избиратели от БСП, или от протестните партии.
Отново избирателната активност ще е ключовата неизвестна на следващите избори. Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори.
Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4-ти април.

Print Friendly, PDF & Email