13.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Разкриха 500-метров тунел за наркотици, свързващ САЩ и Мексико

Дължината на тунела е 531 м, а в него има релсов път, електричество и вентилационна система
Огромен тунел за наркотици, минаващ от Тихуана в Мексико до склад в Сан Диего в САЩ, беше разкрит от американските власти, съобщи БиБиСи (BBC).
Дължината на тунела е 531 м, а в него има релсов път, електричество и вентилационна система.
Американските власти са извършвали наблюдение на имот, използван преди това като скривалище за контрабанда на кокаин, когато са направили откритието. Те иззели кокаин, метамфетамин и хероин. Шестима души са задържани по обвинения в трафик на наркотици.
Прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Калифорния съобщи, че тунелът е бил дълбок 18 м и с диаметър 1 м.
Прокурорите твърдят, че преди откриването му полицаите са видели няколко автомобила да идват и да си отиват от имота в Тихуана и от склада в петък, 13 май. След това те са били спрени и претърсени, наркотиците са били иззети и са били извършени арести. Когато полицаите влезли в склада, в пода била открита издълбана точката за излизане от трансграничния тунел.
Прокуратурата съобщи, че са били иззети 799 кг кокаин, 74 кг метамфетамин и 1,5 кг хероин.
Заподозрените, които са на възраст между 31 и 55 години, могат да бъдат осъдени на доживотен затвор и глоба от 1 млн. долара, ако бъдат признати за виновни.
„Няма повече светлина в края на този наркотунел“, заяви американският прокурор Ранди Гросман.
„Ще унищожим всеки открит подземен маршрут за контрабанда, за да попречим на незаконните наркотици да достигнат до нашите улици и да разрушат нашите семейства и общности.“
Последният път, когато тунел е открит в Калифорния, е през 2020 г. Той е и най-дългият до момента, като дължината му е 1313 м. От 1993 г. насам са открити 90 от този вид тайни преходи.

Print Friendly, PDF & Email