16.04.2024

Пътнически самолет се разби в Непал, спасителите съобщиха за оцелели

Има оцелели от разбилия се пътнически самолет в западен Непал. Това заяви вчера за АФП Гурудатта Дхакал, помощник на ръководителя на окръг Каски, където се случи катастрофата. По думите му някои от оцелелите са транспортирани в болница. Той не уточни техния брой.
По-рано бе съобщено, че всички пътници и членове на екипажа на разбилия се в Непал самолет са загинали, съобщава индийският телевизионен канал News18, позовавайки се на представители на местните власти.
Пътнически самолет със 72 души на борда се разби до град Покхара в западен Непал. По-рано бе съобщено, че са намерени телата на 44 души. На борда на самолета е имало 10 чужди граждани от Индия, Русия, Австралия, Франция и Аржентина.
Авиоиндустрия на Непал процъфтява през последните години, превозвайки стоки и хора между труднодостъпни райони, както и чуждестранни туристи и алпинисти. Но секторът е засегнат от ниска безопасност поради недостатъчно обучение и поддръжка.
Европейският съюз забрани на всички непалски превозвачи достъп до въздушното му пространство от съображения за безопасност. Хималайската страна също има някои от най-отдалечените и трудни писти в света, оградени от заснежени върхове с подходи, които представляват предизвикателство дори за опитни пилоти. Операторите на самолети казват, че в Непал липсва система за точни прогнози за времето, особено в отдалечени райони с труден планински терен, където в миналото са се случвали смъртоносни катастрофи. Времето също може да се промени бързо в планините, създавайки коварни условия за летене.
През май 2022 г. се разби самолет, управляван от непалския превозвач Tara Air, загинаха всичките 22 души на борда – 16 непалци, четирима индийци и двама германци. Контролът на въздушното движение изгуби контакт с двувитловия Twin Otter малко след като излетя от Покхара и се насочи към Джомсом, популярна дестинация за преходи. Останките му бяха открити ден по-късно, разпръснати по планински склон на надморска височина от около 4400 метра. Около 60 души са участвали в издирвателната мисия, повечето от които са извървели километри нагоре, за да стигнат до там. След тази катастрофа властите затегнаха правилата, включително разрешение за полети само при благоприятна прогноза за времето по целия маршрут.
През март 2018 г. самолет на US-Bangla Airlines кацна аварийно близо до прочуто трудното международно летище в Катманду, убивайки 51 души. Този инцидент беше най-смъртоносният в Непал от 1992 г., тогава загинаха 167 пътници в самолет на пакистанска авиокомпания, който се разби при заход за Катманду. Само два месеца по-рано самолет на Thai Airways се разби близо до същото летище, убивайки 113 души.

Print Friendly, PDF & Email