24.02.2024

Путин заяви, че е готов за диалог, ако Украйна приеме окупираните от Кремъл територии за руски

Москва твърди, че е анексирала Донецката, Луганската, Запорожската и Херсонската област, въпреки че не ги контролира изцяло
Президентът Владимир Путин заяви пред турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, че е готов за диалог с Украйна, ако Киев приеме окупираните от Москва територии за руски, съобщи Кремъл вчера, цитиран от АФП.
„Путин отново потвърди готовността на Русия за сериозен диалог при условие, че киевските власти изпълнят добре известните и многократно изразявани изисквания за признаване на новите териториални реалности“, се казва в изявление на Кремъл.
Ердоган призова за мирни преговори в телефонния разговор с Путин.
Руските войски окупират големи територии в Източна и Южна Украйна. Кремъл твърди, че е анексирал Донецката, Луганската, Запорожската и Херсонската област, въпреки че не ги контролира изцяло.
„Руската страна подчерта разрушителната роля на западните държави, които помпат киевския режим с оръжие и военно оборудване, предоставят му оперативна информация и цели“, се казва още в изявлението.
Лидерите обсъдиха и изпълнението на знаковото споразумение за деблокиране на украинското зърно, постигнато с посредничеството на ООН и с помощта на Турция. Кремъл заяви, че двойката е обсъдила „деблокирането на доставките на храни и торове от Русия“ и необходимостта от „премахване на всички бариери пред руския износ“.
През октомври Русия за кратко излезе от споразумението след атака с дрон срещу Черноморския ѝ флот. В рамките на няколко дни тя отново влезе в сделката, но официални лица се оплакаха от ограничения върху руските продукти.

Print Friendly, PDF & Email