01.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Проф. Николай Габровски е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев връчи на кандитат-премиера папката с мандат за съставяне на правителство, ще разчитаме най-вече на професионализъм, на хора, отдалечени от партийните структури, каза Габровски
Професор доктор Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Точно в 10:00 ч. президентът Румен Радев му връчи папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство.
„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, обърна се президентът към проф. Габровски.
„Преди 40 дни точно с вашата парламентарна група започнахме серията от консултации преди връчване на проучвателния мандат. Както тогава и днес искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам допълнително време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента“, каза още Радев и пожела успех. 
„Ще положа всички усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, от конфронтацията и по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този исторически момент, в който се намира“, обяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски.
„За мен е дълг, въпрос на чест да положа всички усилия България да има работещо правителство“, подчерта кандидатът за министър-председател.
„Ще разчитаме най-вече на професионализъм, на хора, отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области“, обясни пред журналисти визията си за управление номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Николай Габровски, след като получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.
Той каза, че все още не е готов със състав на кабинет, но подчерта, че ще търси подкрепа от всички. Да се премине към диалог, към общи допирни точки, ще е целта на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер.
Габровски добави, че вратите ще бъдат отворени към всички, ще се говори с всички и ще се търси професионализъм. Разговорите започвали веднага.
Той изрази надежда, че изборът за него като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическото говорене не води до нищо.
„Страхувам се обаче, че България е на кръстопът на твърде много кризи – икономическа, социална, енергийна, мигрантски натиск, и една от водещите причини за това е политическата криза – това трябва да спре по някакъв начин“, отговори Габровски на въпрос защо е приел номинацията.
„През последните години съм получавал много покани за две неща – да работя в чужбина и да вляза в политиката – винаги досега съм отказвал“, беше краткият му коментар на въпроса от кого е получил покана да бъде кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер. 
Консултациите започнаха още на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна последователно с „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“ и „Демократична България“ и „Български възход“.
Държавният глава пред всички партии заяви необходимостта от редовно правителство. „Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство“, заяви Румен Радев.
Сега започва и процедурата около връчването на мандатите за съставяне на правителство. По Конституция първият е за най-голямата партия, в случая това е ГЕРБ-СДС, вторият трябва да е за „Продължаваме Промяната”, а ако се стигне до трети, то той ще е по избор на президента.
Държавният глава отбеляза в последните консултации с „Демократична България“, че третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет ще бъде след Нова година, тъй като, по думите му, най-неблагоприятен вариант за изборите е те да са през януари или февруари. По този начин, ако третият проучвателен мандат бъде връчен през януари, изборите ще могат да се организират най-рано през март месец 2023 г.

Print Friendly, PDF & Email