20.04.2024

Протестиращите земеделци се заканиха, че другата седмица могат да стигнат до София

Земеделските протести, които вчера започнаха с двучасови блокади на ключови пътища, ще се разширяват през следващите дни, а следващата седмица могат да стигнат и до София.

Това заяви за БНР Костадин Костадинов от Българската аграрна камара, една от протестиращите браншови организации на земеделци.

„Машините са хиляди, които излязоха. Има запитвания от хора, които да се включат към протеста. Сега са по места, по два-три часа през тази седмица. Следващата седмица всички тези точки, които ги виждате, ще бъде пълно блокиране на страната. Всичко това ще тръгне за София“, заяви председателят на Българската аграрна камара и допълни, че няма „сигнали от властта“ по основните искания на земеделците – изплащане на т.нар. украинска помощ за най-засегнатите сектори, подпомагане извън сегашната методика, основана на данъчните декларации.

„Голяма част от земеделските производители са избрали начин да се облагат 60/40. Там никога не си на загуба. Ще пресмяташ разходите 60/40 и облагаш другото. По декларация не можеш да излезеш на загуба. Всички малки са така“, каза Костадин Костадинов от Българската аграрна камара и допълни, че е нужно и приемането на специални закони за част от земеделските браншове.

Българската аграрна камара започна ефективни протестни действия в цялата страна.

„Няма да се съгласим с предложената от Министерски съвет методика за подпомагане. Тя не е приемлива за нито един производител в България“, заяви пред БНР Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Годишното приключване започва след първи март. Гоним експедитивност и подпомагане в момента, а не напред във времето. Второ – целим подпомагане на всички стопани, които са реални производители, а тук има голяма опасност да се подпомогнат такива, които са в сивия сектор“.

Според Проданов, тази методика е измислена с цел забавяне на подпомагането.

Той коментира думите на премиера Денков, който вчера каза, че за 2023 г. зърнопроизводителите са отчели декларирана печалба от 3 милиарда лева.

„Няма как за 2023 г. да сме отчели печалба. Данъчното приключване въобще не е започнало. Започва от първи март.

При нас цифрите показват големи загуби, дори по-големи от това, което Министерството на земеделието отчита. Загуби със сигурност ще има“.

Данъчната загуба в земеделието е изключително абстрактно понятие, защото стопанската и финансовата година не са едно и също нещо, отбеляза той.

Зърнопроизводителите настояват да има подпомагане на всички, защото всеки един от тях е на загуба, обясни Проданов.

„Регламентът, по който тази помощ трябва да бъде отпусната,  е заради ефекта от войната в Украйна и се отпуска в цяла Европа. Българските зърнопроизводители не са получили нито една стотинка. Румънските ни колеги подписаха миналата седмица споразумение с държавата и получиха 20 лева на декар – точно толкова, колкото искаме и ние. Държавата, ако иска да помогне, може да го направи“.

Не трябва да се взираме само в подпомагането, което  искаме, посочи още той.

„Има законодателни инициативи, които трябва да се случат. Не получихме ясна гаранция, че парламентарните групи поемат отговорност законите да бъдат променени“.

Точките, на които се провежда протест, се увеличават с всеки изминал час, заяви той.

„За днес (вчера бел. ред.) планът е за два часа, утре – за три, в четвъртък – четири, в петък – пет. В момента няма решение за София“.

Няма никакъв смисъл да получаваме покани за разговор, докато правителството не преосмисли предложението си, категоричен е Проданов.

„Но ние не сме затворили вратата за диалог“, добави той.

Print Friendly, PDF & Email