31.05.2024

Прокуратурата проверява сигнал за престъпление на кмета на Балчик

Според събраните данни в сигнала от бездействието на Николай Ангелов по казуса със собствеността на пречиствателната станция в Албена са причинени сериозни щети
В Районна прокуратурата Балчик е депозиран сигнал за бездействие от страна на кмета Николай Ангелов по казуса със собствеността на пречиствателната станция в Албена, от което са настъпили значителни щети. Настоява се изложените факти в документа да бъдат проверени от представителите на държавното обвинение и в случай, че се установи истинността им, срещу него да бъде образувано досъдебно производство.
Същата остана собственост на акционерното дружество след съдебно решение. Страна в делото е Община Балчик, която изправи пред мастита кантора адвокати, защитаващи интереса на „Албена“ АД свой юристконсулт.
Кметът Николай Ангелов дори бе декларирал публично, че няма да обжалва първоинстанционното решение, „за да не плаща десетки хиляди лева адвокатски хонорар“ на другата страна. След публикация във в. „Добруджанска трибуна“ Николай Ангелов все пак обжалва решението, но очевидно капацитета на представляващите интереса на балчиклии юристи не е стигнал, за да се спечели делото за собствеността на пречиствателната станция. Пак поради същата причина регионът губи десетки милиони евро европейско финансиране за модернизирането на пречиствателното съоръжение.
Припомняме, че заради съдебното решение от края на 2018 г. добруджанци губят 32 млн. лв. европейско финансиране по проект за пречиствателната станция край Балчик, чиято собственост бе прехвърлена на „Албена“ АД. 16 млн. евро трябваше да бъдат вложени именно в пречиствателната станция. Според близки до проекта, той е в напреднала фаза, но по правилата на ЕС той няма да се финансира, ако съоръжението не е изцяло общинско или държавно.
„Албена“ АД – собственик на едноименния курорт, е законният правоприемник на пречиствателната станци край Балчик. Това гласи решението по Гражданско дело номер 279/2018 г., водено в Добрички окръжен съд между „Албена“ АД и община Балчик.
Произнасянето е на първа инстанция е от средата на декември м.г. Със същото решение собствеността на съоръжението е отнета от ВиК-Добрич. Община Балчик, която също е претендирала за пречиствателната станция, е осъдена да плати 51 025 лв. и 58 стотинки за съдебни такси и разноски на спечелилия.
След решението на ОС-Добрич, дружеството придобива поземлен имот 30,809 дка, ведно с построената върху него пречиствателна станция, която е със застроена площ от 22,500 дка. В нея се помещават административна сграда с лаборатория, две технологични линии за пречистване на отпадни води, заедно с работещите съоръжения, заедно с помпена станция, кладенци, утайници и оперативна зала.
Съдебното произнасяне има последствия за хиляди добруджанци. Вследствие на него ВиК-Добич, губи правата над пречиствателната станция. Дружеството ще се лиши от сериозните финансови постъпления, които до сега са му били плащани от кк „Албена“ за пречистването на отпадните води. Данъкоплатците от община Балчик пък трябва да насочат 51 025 лв. и 58 стотинки за съдебни такси и разноски, вместо да инвестират сумата за собствените си нужди. Те ще трябва да плащат на „Албена“ АД и за пречистването на отпадните води на Кранево и Обочище.
В момента решението на първоинстанционния съд е потвърдено и от Варненския апелативен съд.
„Обръщаме се към Вас със сигнал, за който след като се запознаете с изложеното по-долу, да извършите преценка налице ли са достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.
Моля да се разпоредите да бъде извършена проверка на изложеното и след като се уверите във верността му да вземете необходимите мерки за образуване на досъдебно производство с оглед на извършеното престъпление.“, пише в сигнала до Районна прокуратура Балчик.
В момента кметът Николай Ангелов е кандидат за четвърти мандат. Срещу същия има и други прокурорски проверки за действия по служба, включително и в Специализираната прокуратура. Твърди се, че заради течащата предизборна кампания на същия не са повдигнати обвинения, но е твърде вероятно, същото да стане след изборите и ако бъде избран за кмет да не довърши пълния мандат.

Print Friendly, PDF & Email