25.02.2024

Прокуратурата проверява областния управител за незаконни действия

Красимир Кирилов незаконно извършил „проверка“ в ромската махала на Каварна за купуване на гласове преди балотажа между съпартийката му от ВМРО и кандидата на ГЕРБ за кмет, стана ясно от сигнал на главния редактор на в. „Добруджанска трибуна“

Общинската избирателна комисия в Каварна препрати по компетентност до Районна прокуратура – Каварна, сигнал на главния редактор на в. „Добруджанска трибуна“ за незаконни действия на областния управител Красимир Кирилов часове преди балотажа, на който се явява съпартийката му от ВМРО – Елена Балтаджиева. Същият признава, че в нощта срещу събота лично и бил в ромската махала на морското градче „на проверка“ след сигнал за неясно какво, въпреки, че няма никакви правомощия да го направи.

В телефонен разговор с Красимир Кирилов, проведен в съботния ден, той самият заявява:

„Бях с началника на полицейското управление в ромската махала на Каварна, защото получих сигнал. Нямам право по никой закон да ходя аз на такава проверка. Това е единствената проверка, която лично съм извършил по време на тази предизборна кампания и преди балотажа.“

Припомняме, че за законността на изборите отговарят полиция, ДАНС и прокуратура. Защо Красимир Кирилов не е уведомил въпросните органи, а е хукнал сам из махалата, нарушавайки като длъжностно лице закона в полза на кандидата на партията му, не се знае.

Красимир Кирилов не може да обясни защо той лично е бил в ромската махала и с присъствието си работи за Елена Балтаджиева, против Йордан Стоянов.

Какво точно мотивира областния управител – в качеството си на пръв от името на държавата в Добричко, докато е на работа, да се намесва незаконно в изборния процес, също не е ясно.

Доколко обективна ще е напълно незаконно извършената проверка от Красимир Кирилов обаче, е ясно от сега.

За безобразното му поведение е уведомен премиерът Бойко Борисов.

Сезирана е и Централната избирателна комисия. ЦИК препраща сигнала до ОИК-Каварна, а тя към Районната прокуратура в града за изясняване на обстоятелствата, посочени в сигнала и предприемане на необходимите действия.

Print Friendly, PDF & Email