18.04.2024

Производители на базара в Добрич:”Покупката на мартеница е свързана и с лична история, и с надежда”

На базара за мартеници в центъра на Добрич пред таблата с изкючително разнообразни артикули пенсионерка избираше мартеница за снаха си, малки деца водеха майките си, за да купят мартеница на баба.

„Различни мартеници предлагаме – за ръка, брошки, за дома. Всичко, което тази година показваме е за първи път, включително и  голямата мартеница – Пижо и Пенда с главички от кратунка. Хората купуват по малко, чакат последния момент. Цените на обикновените мартеници са от 1,50 , 2,50 , 3 лв. Големите мартеници са от 10 до 50  лв”, каза Йовка Митева.  „Клиентите са различни – който има средства, купува повече мартеници, по-скъпи. Обикновено се купуват мартеници за най-близките и за децата в училище се предпочитат гривничките в пакети по 10”, казват производители на базара на мартеници в центъра на Добрич. Според някои, засега продажбите са по-слаби, чакат се последните дни. Други забелязват, че тази година повече се купуват мартениците от вълнени конци. Сред първите купувачи са тези, които пращат мартеници на близки в чужбина. „И, докато ги избират, разказват историите си – обикновено младите са в чужбина, което е тъжно”, казват още продавачите.

„Купуват се основно мартениците от вълнен конец, които струват между 1,50 и 3-4 лв. За малките  купувачи има мартеници на Пес- Патрул, „Замръзналото кралство”, коли , мотори, емблеми на футболни отбори. Купуват ги баби, майки, лели. Най-често се купува през последните два дни. Ние си произвеждаме мартениците – участваме аз, съпругът ми, майка ми, свекърва ми. От ноември предната година започваме подготовката. Като вземеш материалите, новите модели изникват от само себе си”, казва Силвия Пенчева, производител на мартеници от Добрич.

„Модата при мартениците постоянно се променя – вълна , изкуствени влакна и обратно. Тази година няма ярко определена тенденция. Купуват се мартеници за много държави в чужбина,  обикновено още в началото на февруари”, споделя Теодора Митева, която от 27 години произвежда мартеници и е традиционен участник в базара.„От 1,50 лв до 15 лв предлагам мартеници. Клиентите  са 50 на 50 – купуват и евтини, и скъпи.Купуват и много, и малко, зависи от клиента”, добавя тя. „Доволна съм от базара, заради контакта с клиентите, те ми дават идеи, правя мартеници през цялата година”, казват още майсторката.  ДТ

Print Friendly, PDF & Email