20.06.2024

Проектът за възстановяване на къщата-музей на Будевска стартира

Очаква се проектът да бъде финализиран в средата на ноември т.Г. Новата база ще бъде не само музей, но и учебна база за актьори

Проектът за възстановане на родната къща на актрисата Адриана Будевска в Добрич вече започна. След разрушаването на репликата на дома й, той ще бъде напълно възстановен в автентичния си вид.
С проекта са ангажирани по договор Регионалния исторически музей в Добрич и Министерството на културата. Самите строителни дейности се осъществяват от „Реставрация“ ЕАД.

За целта Министерството на културата отпусна 64 000 лв. Още 12 000 лв. са осигурени от регионалния музей. Тъй като средствата са недостатъчни, се очакват и дарения от граждани, призоваха от Община Добрич.

Планирано е ремонтът да приключи до 15 ноември 2019 г. Планирано е новата сграда да се използва не само като музей, но и като учебна база по различни елементи от актьорските умения.

Припомняме, че къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич е реплика на автентичния роден дом на актрисата. Тя е изградена през 1976 – 77 г. по повод 100-годишнинаната от рождението на Будевска, чествано през 1978 г.

Новата сграда ще бъде изцяло като автентичната.

Адриана Будевска е българска актриса, един от основоположниците на професионалния театър в България.Тя е смятана за една от най-големите български изпълнителки на трагични роли.
Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Завършва гимназия
във Варна. През 1895 г., след конкурс, е изпратена като стипендиантка в Малий театър в Москва, където неин учител е Александър Ленски.
След завършване на четиригодишното обучение тя се завръща в България
през 1899 г. и дебютира в ролята на Василиса Мелентиева в едноименната пиеса на Александър Николаевич Островский в столичната трупа „Сълза и смях“.
От 1906 до 1926година играе само в Народния театър.
Неин съпруг е Христо Ганчев – един от създателите на българския професионален театър.
Адриана Будевска допринася българският театър да се приобщи към реалистичните традиции на руския театър и да се насочи към класическия репертоар.
Авторка е на многобройни статии, портрети за артисти, спомени.
Голяма майсторка на гласа, на чувството, Будевска е сравнявана навремето
със Сара Бернар и изиграва с лекота световноизвестни роли.

Print Friendly, PDF & Email