29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Продължава патронажната грижа за възрастни хора с нов проект за над 1 милиона лева

Община Шумен ще започне да събира заявления след 23 ноември
Община Шумен ще продължи да предоставя почасови социално – здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19.
Това става възможно с финансиране на нов социален проект на стойност 1 147 760 лв. „Патронажна грижа +“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
„Социалната услуга продължава и надгражда тези услуги, които досега се предоставяха на възрастните хора, хората с увреждания, самотни родители на деца до 12 г., карантинирани и др. в домашна среда, които се породиха покрай пандемията от Ковид 19 – доставка на храна, лекарства, заплащане на битови сметки, които се извършват с пари на потребителите, съдействие за административни услуги, предоставяне на здравни и друг вид грижи“, каза на пресконференция заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова.
Тя допълни, че в момента от тези социални услуги в община Шумен се възползват 445 души, въпреки че капацитетът на програмата е бил 349. „Екипите, които се грижат за хората, обхванати по предходните проекти „Патронажна грижа“ се справя с увеличената работа и не отказва помощ на всеки заявил я“, каза още д-р Маркова.
Тя разясни, че в новата процедура „Патронажна грижа +“ се създават повече възможности за превенция от заразяване с коронавирус. „Част от проекта е насочен към хората в Дома за възрастни хора в Шумен и Дома за мъже с умствена изостаналост в Лозево и други подобни структури. „По „Патронажна грижа +“ ще се осигурят лични предпазни средства за хората и персонала в тези социални заведения, ще се предоставят препарати за дезинфекция, както и хигиенисти, които ще я извършват, ще се закупуват тестове за коронавирус( за които сега плащат настанените в домовете и др.
По „Патронажна грижа +“ община Шумен ще започне да събира заявления след 23 ноември. Дотогава предстои да се организират екипите за работа. За почасовата грижа в домашна среда ще бъдат назначени 22 души и още 36 за дейностите, които ще се извършват в специализираните институции, в които се предоставят социални услуги.

Print Friendly, PDF & Email