14.04.2024

Продължават опитите за съставяне на кабинет

ГЕРБ-СДС и БСП, ДПС и ИТН седнаха да преговарят, днес ще бъдат разговорите между ГЕРБ и „Възраждане“
Продължават опитите за съставяне на правителство. ГЕРБ-СДС и БСП седнаха на масата за преговори.
„Тези консултации изискват от нас да осъзнаем отговорността, която стои пред всички парламентарни групи, за това 49-ят парламент да изпълни основната си задача, съставяне на редовно правителство. Отчитаме предизвикателствата пред държавата и отговорността, която носим, особено ние като първа политическа сила, да предложим управленска програма. Тя е представяна многократно. Ние винаги сме се стремели да предложим такава програма, която да може да бъде реализирана. Вярно не е в екселска таблица, но е ясно разписана с цели, които да бъдат постигнати с оглед на мнозинство, което да я реализира“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.
„Предлагам в конструктивен тон да започнем да обсъждаме най-съществените теми, които са платформа за споделяне на отговорност“, допълни тя.
Заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин от БСП заяви, че са се отзовали на срещата, защото трябва да се води диалог.
„Това е наша политика от няколко парламента насам и се опитвахме да сме конструктивни в този процес. Трябва да отбележим, че от наша гледна точка, структурирането на този процес не се прави по най-добрия начин“, подчерта той.
„Малко по-рано вие ни изпратихте една екселска таблица с програма, която е възможно да не е на ГЕРБ, така че ние не сме в състояние да обсъждаме това, което вие предлагате като политики, но може да ви изслушаме“, каза Вигенин.
„Преди да навлезем в детайли към това, какви са нашите партийни политически приоритети и преди да започнем да сравняваме нашите програми, трябва да определим две, три неща, които да дадат насока на този процес. Първо смятаме, че трябва да тръгнем обратно към това кои са големите основни национални приоритети. Второ, от наша гледна точка е хубаво да имаме яснота как политическа партия ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, което да бъде съставено. И вчера и днес, лидерът на ГЕРБ казва различен срок. Третият елемент, който също е изключително важен е как ГЕРБ си представя формата на това правителство“, заяви още той.
Според него едно редовно правителство трябва да се ангажира приоритетно със социална политика, образованието, съдебната реформа, здравеопазването и членството ни в Шенген.
„Бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, не приемаме и тези 6.4% определени от служебния кабинет. Смятаме, че е възможно да разсъждаваме върху бюджетен дефицит от 4.5%“, коментира той.
Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ сподели, че е убеден, че ще имат възможност да проведат професионална дискусия по всички параметри на бюджета, който за нас е втората важна тема, защото първата важна тема е дали в това Народно събрание ще има мнозинство, което да излъчи правителство.
„Прав е г-н Вигенин да търсим повече логика във всяка от отстъпките в процеса. Тя нормалната политическа логика изчезна през последната година и половина. Без да драматизирам, парламентарната република е поставена под въпрос. Парламентът се събира за къси серии, а след това потъваме в поредния цикъл от избори. Трябва да намерим технология, за да прекъснем този процес“, каза той.
„Ние сме две от партиите, които са имали много сериозен политически и личен сблъсък помежду си. Хубаво е, че сега намираме възможност да обсъждаме заедно някакви приоритети важни за България. Обсъдихме нашата визия, част от нашата управленска програма, вие разбирате, че времето от час е твърде кратко, за да коментираме всичко“. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.
По думите й по някои теми двете партии нямат абсолютно никакви противоречия, като например външна политика, с изключение от тяхна страна – помощта за Украйна. Нашата позиция знаете е демонстрирана многократно с гласувания в пленарна зала, подчерта тя и допълни:
„Ако намерим сили и смелост да търсим отговорни решения би могло да се получи с гласуване на дори сериозни и отговорни решения в пленарна зала, когато се наложи да обсъждаме бюджет на правителство“.
Еврозоната е наш приоритет, подчерта Десислава Атанасова.
„Те подкрепят Еврозоната. Спорихме по възможностите на дефицита за влизане в Еврозоната, защото условията са инфлация, дефицит и определено законодателство. Те смятат, че ако има политическа воля в Европа може да се направи компромис с това. Те не са против еврозоната по принцип“, категорична бе тя.
„Ако не проявим политическа отговорност в 49-ото Народно събрание, изходът почти неизбежно изглежда шести поред предсрочни парламентарни избори“, това заяви Десислава Атанасова в началото на срещата на ГЕРБ-СДС с ДПС.
По думите й в момента отговорността е единственото нещо, което може да сплоти държавата.
„Отговорността трябва да е споделена, за да може заедно да взимаме важните решения за България“, допълни Атанасова.
„Поканата е навременна и постъпваме към нея с цялата ни отговорност. Потърсихме вторите за разговори, те не откликнаха на нашия призив за разговор, така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е основна“, заяви Йордан Цонев от ДПС.
„Осъзнаваме, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото хората искат редовен кабинет и парламента и решаване на кризите. Отговорността е върху всички, но отговорността върху вас е много по-голяма“, обърна се Цонев към ГЕРБ-СДС.
„ДПС пое ясен ангажимент към избирателите по темите да водим политики за спиране на прогресивното обедняване, за ползване на целия ресурс на ЕС, предвиден за България, да направим здравеопазването достъпно, да подобрим качеството на образованието и пазара на труда. Да изпълним съдебна реформа, не на принципа стани да седна, да подкрепим малките земеделци, животновъди и развитие на регионите, с наш приоритет малките общини и населени места“, добави Цонев.
След срещата с ГЕРБ-СДС Цонев заяви, че разговорът е протекъл под разбирането на двете партии за отговорността, която имат пред българските избиратели за излизане от политическата криза.
„Нашето разбиране от ДПС е, че тази отговорност я споделяме всички, но отговорността на ГЕРБ е много по-голяма, защото те в два последователни избора са първа политическа сила и ще бъде много трудно както те, така и ние да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни парламентарни избори“, добави Цонев.
Последните преговори за сформиране на правителство за вчерашния ден бяха между работните групи на ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“.
Преди ден от ИТН обявиха, че не приемат кабинет на ПП-ДБ с Асен Василев в него, затова ще се отзоват на всяка покана за разговор, макар да се съмняват в успеха по съставянето на кабинет.
Станислав Балабанов обясни: „Възможностите, според мен, е или през първия, или през третия мандат. Ние сме готови да получим третия, ако се стигне до него“.
Той настоя, че формацията им ще се опита да бъде гарант – този парламент да работи, защото държавата има нужда от спокойствие.
„Ролята ни е да осъществяваме контрол, да заставаме на страната на истината, ние ще подкрепяме всички, по възможност, практични решения в законодателната институция“, подчерта Балабанов.
До редакционното приключване на броя преговорите не бяха приключили.
За днес са насрочените разговорите между ГЕРБ-СДС и „Възраждане“.

Print Friendly, PDF & Email