22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Продължаваме промяната“ връща мандата на президента Румен Радев днес

„При когото и да отиде третият мандат, ние бихме се включили в разговори по политики“, заяви акад. Николай Денков, номиниран за премиер от ПП
„Продължаваме промяната“ ще върне на държавния глава неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това ще стане в понеделник от 10.00 часа в сградата на президентството. 
По-рано в петък мнозинството в Народното събрание отхвърли без дебати декларацията с приоритетите на „Продължаваме промяната“. Документът съдържаше четири основни приоритета, по които втората политическа сила потърси подкрепа от останалите парламентарни групи. 
От формацията бяха обявили, че ако декларацията не събере необходимата подкрепа, ще върнат мандата. 
„При когото и да отиде третият мандат, ние бихме се включили в разговори по политики. В зависимост от това кой е мандатоносителят и какъв е подходът за конструиране на кабинет – можем да се включим и в други разговори, но има твърде много възможности, за да ги дискутираме сега“. 
Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“, номиниран за премиер с втория мандат.
„Ако ГЕРБ промени отношението си към корупцията, толерантността към нея, ние сме готови да разговаряме с тях, но до момента не виждаме никакви индикации за това“, посочи той.
По думите на Денков, ако има дискусия за политики, на която е поставен и въпросът за промените в законите и за отговорността на главния прокурор:
„ПП ще се включим в тази дискусия, който и да я организира. Съвсем нормално ще е с ГЕРБ да сме на една маса, ако и те участват в тази дискусия. Съвсем различен става разговорът нататък – кой ще управлява, с каква политическа отговорност и какви са гаранциите, че това, което е договорено, ще бъде изпълнено“.
Акад. Николай Денков подчерта, че може да се търси вариант ПП да подкрепи „Демократична България“, ако те получат третия мандат:
„Да се сформира кабинет „орел, рак и щука“ с третия мандат не би било добре за България“.
Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, бивш вицепремиер и министър на финансите.
По думите му без ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“ не би могло да има правителство:
„Кажете ми как се прави естествена коалиция с тези три партии? Няма как да бъде“.
Той подчерта, че ПП още няма решение какво да е поведението ѝ по отношение на третия мандат.
„Освен ако не стане чудо, ще има избори в началото на април. Ако стане чудо – видим програма, която движи България напред, прекъсва корупцията и видим състав, който може да изпълни това – ще го подкрепим, но леко съм скептичен, че това ще се случи. Или, ако се случи, скептичен съм, че ще го подкрепят другите партии“, прогнозира съпредседателят на ПП.
Според него ГЕРБ и ДПС не са разпознали в Декларацията с приоритети на ПП възможност за правителство, защото от „Продължаваме промяната“ им пречат да крадат.
Асен Василев коментира още:
„Идеята не е вторият да управлява, това не е нормално. Идеята не е и седмият да управлява – това би било още по-малко нормално. Ако няма ясна политическа подкрепа на едно правителство, тогава управляват сенчести интереси и не е ясно кои са те. … Правителството „Петков“ беше добър пример за това как трябва да се подходи към коалицията“.

Print Friendly, PDF & Email