22.07.2024

Продажбите на нови коли в ЕС са намалели с 3,2

През разглеждания осеммесечен период в България са продадени 24 372 автомобила или с 2,9 процента повече спрямо година по-рано, сочат пълните данни на сайта на ЕААП

Продажбите на нови автомобили в ЕС са намалели с 3,2 процента на годишна основа през първите осем месеца на 2019 година. Това съобщи в сряда Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП – ACEA), цитирана от ДПА.

От януари до август са регистрирани малко над 10,5 милиона нови превозни средства, според месечния бюлетин на асоциацията.

Търсенето на нови коли се е свило на всички ключови пазари в ЕС без Германия, където продажбите бележат растеж от 0,9 на сто. Останалите големи пазари са Франция, Великобритания, Италия и Испания.

През разглеждания осеммесечен период в България са продадени 24 372 автомобила или с 2,9 процента повече спрямо година по-рано, сочат пълните данни на сайта на ЕААП.

Браншовата организация представя и най-новата си месечна статистика.

За юли е отчетено увеличение от 1,4 процента на годишна основа, а за август – спад от 8,4 процента.

Рязкото понижение миналия месец се дължи на факта, че през август 2018 година продажбите достигнаха пик благодарение на специалните отстъпки, които автомобилопроизводителите предлагаха по това време, уточнява ЕААП.

За юли в България се наблюдава скок от 14,9 на сто до 3120 продадени коли, а за август – увеличение от 1,5 процента до 2929 единици.

За периода януари-август пазарният лидер Фолксваген (Volkswagen) държи 24,8 процента от общите продажби. Френските групи Пе Ес А (PSA) и Рено (Renault) са съответно на второ и трето място с дялове от 16,4 процента и 10,7 процента, следвани от Хюндай (Hyundai) с 6,6 процента и Фиат-Крайслер (Fiat-Chrysler) с 6,3 процента.

Източник Медиапул

Print Friendly, PDF & Email