25.02.2024

Проверяват магазините за мед заради новите етикети

От днес до 3 януари стартират проверки на меда, който се предлага в търговските обекти. Тези проверки ще обхванат цялата страна. Това, което ще следим, са наличните предлагани количества мед по отношение на обявената информация на техния етикет, както и документите за произход, с които те се придружават на търговската територия.
Това каза началникът на сектор в Областна дирекция по безопасност на храните – София Бистра Иванова пред журналисти по време на проверка в търговска верига.
Проверките стартират във връзка с новите изисквания за информацията на етикета на бурканчетата с мед, които влизат в сила от 1 април 2020 г. Освен съдържанието в проценти, на тях трябва да бъде изписана и страната на произход на меда. 
Производителите имат на разположение три месеца гратисен период, за да преведат в съответствие етикетите си. 
През годините многократно е ставало ясно, че некоректни търговци предлагат глюкозен сироп на цената на пчелен мед.
„В такъв случай този продукт не може да носи наименованието пчелен мед и не бива да се рекламира като такъв. Това включва и картинни изображения, които също внушават, че продуктът е мед. Това е нарушение и продуктът се спира от реализация до преетикетирането му. Освен това той не трябва да съдържа примеси или остатъци от ветеринарно-медицински продукти“, инспектор Иванова.
След приключване на проверките в търговските обекти и в зависимост от това, какви несъответствия са открити, ще започнат проверки в производствените и преработвателните обекти, за да се затвори веригата. 
„Всяко предприятие, което произвежда мед води технологичен дневник, в който трябва да има информация за всички партиди суровина, която е вложена. По този начин може да се проследи дали в меда има само българска суровина или и от трети страни например. Освен това се извършва контрол и на приема на тези суровини и винаги може да се засече, ако има някаква манипулация“, цитира експерта специализираното електронно издание agri.bg.
Припомняме, че глобите се определят в зависимост от Закона за храните и по Регламента за етикетиране на храните. За физическо лице за първо нарушение е от 500 до 1000 лв., а на юридическо лице – от 1000 до 3000 лв.

Print Friendly, PDF & Email