15.04.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Пробутват ли ни коледни козунаци за Великден?

Коледни сладкиши от Западна ЕВропа заливат пазара ни за Великден


Магазини у нас предлагат популярния италиански сладък хляб панетоне, който на Запад се консумира около Коледа и Нова година, но поради сходния с козунака вкус сега се предлага за Великден.
В Западна Европа той се продава за около 4-5 евро. След коледните и новогодишните празници цената на стоката, която не е продадена, пада драстично до 1-2 евро, разказа Петя Иванова, която от 20 години живее в Италия.
Веригите магазини у наспродават панетонето за около 7 лева за брой, а срокът му на годност изтича през септември тази година. При разфасовки от 1000 г цената може да достигне 16-17 лева.
В Италия за Великден по традиция се сервира коломбо, който прилича на кекс с глазура, разказа още дългогодишната емигрантка. Предлага се в различни форми на животни или като кръст на цени от 4-6 евро. След празника неговата цена също пада до 1-2 евро. В някои магазини вече се продават и такива сладкиши, но на цена от 13 лв. за брой. Теглото им е 750 грама. Сладкишите се предлагат в луксозна кутия с дръжка.
Някои магазини предлагат и пакетирани български козунаци, които са с по-дълъг срок на годност. Цената им е 2,40 лева за опаковка от 500 грама, което е три пъти по-евтино от италианското панетоне. Продават се в два варианта – със стафиди или с шоколад.
Агнешкото месо в Италия се продава на цена от 8 евро при количество в рамките на килограм или два. Цената на половин агне пада на 5 евро. За сравнение у нас цената на цяло агне е около 14 лева, а плешка или бут се продават за над 15 лева. За да се съпостави с доходите – минималната пенсия на Ботуша е около 700 евро, а у нас 300 лева или 150 евро.
Магазините също така са заредени и с шоколадови яйца, зайци и други подобни лакомства в различни форми. Цените им зависят от размера и от това дали в шоколадовата форма има изненада. В някои яйца слагат играчки, а в други бонбони. Шоколадовите яйца започват от 2 лева за по-малките, а великденските зайчета са по 1,90 лева.
Предлагат се също великденски бисквити във форми на пеперуда, яйце, пиле и други на цена от 8 лева за кутия.
Въпросните шоколадови изкушения също са част от трапезата за католическия Великден. В Лондон например след приключване на празника цените на огромните яйца падат от 4-5 на 1-2 пануда.
Яйцата, които са основна част от трапезата за Великден у нас, в момента се предлагат на цени от 25 ст. за по-дребните до 28 ст. за тези с размер L. Най-ниските цени на яйцата размер L в големите супермаркети се отчитат в Благоевград и Кюстендил – 24 ст. за брой. Най-високи са в Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол, където бройката струва 31 ст. В девет области вече се отчита увеличение на кокошия продукт с 2 ст. спрямо предходната седмица. Сред тях са Бургас, Перник, Сливен, София, Ямбол и др.
Боята за яйца пък варира от 50 ст. за таблетки с цветове на прах до 3,50 лева за перлени боички. Предлагат се и ваденки, както и гелове с брокати за украса по 2,50-3,30 лева.
dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email