22.09.2023

Проблеми с водоснабдяването и пречистването на води обсъди Й. Костадинова с представители на бизнеса и институции

Водоснабдяването и качеството на водата в населените места и в курорта „Албена”, както и разрешаване на казуса с пречиствателната станция за отпадни води беше темата на среща, проведена в областната администрация, на която присъстваха изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев, изпълнителният директор на „ВиК – Добрич“, Саркис Караджиян, директорът на Басейнова дирекция „Черно море“ Явор Димитров.
Красимир Станев представи накратко съществуващите проблеми, като подчерта, че ръководството на дружеството настоява доставяната в комплекса вода да има добри качества. Той сподели още, че при предишно правителство е постигнато споразумение пречиствателната станция, която след съдебен спор е собственост на „Албена“ АД, да бъде купена от държавата чрез Български ВиК Холдинг, но до момента не са предприети никакви действия и допълни, че компанията все още очаква предварителен договор, според постигнатото споразумение.
С г-н Караджиян и г-н Димитров бе коментирано качеството на доставяната вода, както и качеството на отвежданата такава, като в този ред се коментира и почистване коритото на река Батовска.
Областният управител Йорданка Костадинова увери участниците в разговора, че се работи по осъвременяване на проекта за почистване на коритото на реката, като допълни, че правителството се ангажира приоритетно да финансира тези проекти, за да се предотвратяват наводнения и негативните последици от тях.
По отношение на казуса с пречиствателната станция Йорданка Костадинова заяви, че се ангажира в кратки срокове да се запознае изцяло с проблема, като ще проведе срещи и в Министерството на регионалното развитие и в Български ВиК Холдинг, за да се предприемат нужните стъпки.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email