29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

При избори сега ГЕРБ са на първо място, следват ги „Продължаваме промяната“

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, картината на гласоподаването вероятно би била следната:
ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%
„Продължаваме промяната“ – 15,2%
БСП – 13,4%
ИТН – 12,3%
ДБ – 12,1%
ДПС – 11,4%
ИБГНИ – 4,1%
„Възраждане“ – 3,3%
ВМРО – 2,2%
Други – 4,6%
Това сочи проучване на електоралните нагласи, проведено от „Галъп интернешънъл” между 21 и 26 септември чрез метода телефонен сондаж.
Данните показват „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място.
Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“.
Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите, допълват социолозите.
Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.
50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.
Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност.

Print Friendly, PDF & Email