30.05.2024

Пристанища във Варна и Бургас – отлична алтернатива за сухопътния трафик на товари от Азия за Европа

Българските пристанища са отлична алтернатива за нарастващия сухопътен трафик на товари от Азия за Европа. Това каза вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща с делегация на компанията Абу Даби Портс Груп.
Клъстерът проучва възможностите за участие в пристанищата Варна и Русе, както и в други транспортни обекти и проекти.
Вицепремиерът Алексиев подчерта, че проектът за Среден коридор от Азия през българските черноморски пристанища, е отлична алтернатива както на Северното трасе през Русия, така и на Босфора. Пристанищата във Варна и Бургас имат достатъчно свободен капацитет, добави той.
Христо Алексиев информира, че потенциалът на маршрута ще бъде засилен след реализацията на проекта Sea2Sea, който ще осигури железопътна свързаност между пристанищата в Северна Гърция и българските портове Бургас, Варна и Русе.
Представителите на Абу Даби Портс Груп бяха категорични, че за тях е много важно логистиката да използва възможностите на интермодалния транспорт.
Няма само един път, няма само един начин, винаги са необходими алтернативи, бе общото мнение по време на срещата.
В разговора участва и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който представи възможностите за финансиране на логистична инфраструктура.
Представителите на Абу Даби Портс Груп са на посещение в България по покана на вицепремиера Христо Алексиев. Разговорите са продължение на темите, обсъждани по време на визитата на президента Румен Радев в Обединените арабски емирства през 2022 г.
Абу Даби Портс Груп оперира на 36 пристанища в Европа, Азия и Африка и разполага с над 100 кораба. Притежава и извършва дейност в индустриални зони с площ 550 000 кв. км, което е четири пъти повече от територията на България. Тяхната потенциална инвестиция в България би превърнала страната ни в транспортен хъб на Балканите.

Print Friendly, PDF & Email