30.05.2024

Призовавам ВСС да острани Гешев, заяви заместникът му Борислав Сарафов

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов коментира на брифинг за медиите изявлението на Иван Гешев, че няма да подава оставка като главен прокурор.

„Няма да правя театър и да хвърля театрално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика доколкото това изобщо е възможно в тази ситуация. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото като вадим мръсните си гащи и ги развяваме пред медиите и обществото. Никога не съм искал да стигна до това, но очевидно точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото.

Веднага искам да кажа, че не тая негативизъм и лоши чувства към г-н Гешев, но оставам на вас да прецените днешното му състояние“, каза Сарафов и продължи:

„Между другото чухме днес, че е родолюбив българин, може би затова ползва като лична резиденция една емблематична къща, която се намира в курорта Боровец. Това е т.нар. „вила на легендите“ – емблематична за нашата история къща, в която са снимани сцени от филма „Тютюн“. Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги, добави Сарафов. Призовавам да отидете още днес там, за да видите как удобно се е настанил вътре Гешев“.

Призовавам Иван Гешев спешно да бъде отстранен от ВСС, за да не продължи да нанася щети на прокуратурата. Повече от ясно е, че днес Гешев направи заявка за влизане в политиката – иска да се изкара като борец срещу мафията. Нека го направи достойно и освободи прокуратурата от своето нетърпимо присъствие. Няма да го призовавам да подаде оставка, защото явно в неговото състояние няма да го направи“, допълни Сарафов.

Print Friendly, PDF & Email