22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Приеха на първо четене Законопроекта за противодействия на корупцията

След дебатите между народните представители за приемане на Законопроекта за противодействие на корупцията с вносител Кирил Петков и група народни представители, както и Законопроекта за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерски съвет, последва гласуване и приемане на първо четене и на двата законопроекта, предаде БГНЕС.
Законопроект внесен от Кирил Петков и група народни представители беше подкрепен с 138 гласа „за“, а законопроектът внесен от Министерски съвет получи 113 гласа „за“.
Това обаче стана след близо 4 часа, в които се чуха изказвания на редица депутати, някой от които доведоха и до спорове.
Петър Петров от „Възраждане“ обвини „Продължаваме промяната“, че са преписали 77% от своя законопроект от сега действащия закон на ГЕРБ. Той коментира, че в законопроекта на ПП е записано, че вместо на разследващите инспектори да се даде да използват системи като ГРАО например, е записано, че те ще могат да използват безплатен градски транспорт и хумористично посочи, че може би трябва да им се даде и безплатна карта за фитнес, с която да борят корупцията. „Знаете ли как се казва, когато препишеш законопроект на ГЕРБ, президентът ви го каза, нарича се шарлатания“, каза той.
Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ пък му отговори, че „с по-малко от 1 процент промяна в конституцията можем да променим държавното устройството на страната“, каза той.
Смиляна Нитова от БСП каза, че ще подкрепят и двата внесени законопроекта за противодействие на корупцията. „Борбата с корупцията е дълъг и сложен процес. Гражданите имат очаквания към нас да създадем добър закон.“, категорична е тя.
Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров посочи: „Трябва да предприемем конкретни действия и да се концентрираме на резултатите. Няма никой над закона и когато бъдат нарушени правилата, следва да се понесе отговорността и най-вече трябва да се понесе от хората, които са по най-висшите етажи на властта, защото по този начин ние даваме пример за цялото общество’, каза той.
Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че тези антикорупционни законопроекти са били поставяни като гаранции и залог за правителство преди и сега наблюдаваме същото. „Според нас и двата законопроекта имат много слабости и трябва много работа за отстраняване на тези слабости.“, каза тя и добави, че те ще подкрепят и двата законопроекта.

Print Friendly, PDF & Email