28.05.2024

Препратиха на инспектората на ВСС писмото на експравосъдния министър за натиска над Коцев

Висшият прокурорски съвет реши да препрати на Инспектората на Висшия съдебен съвет писмото на бившия правосъден министър Атанас Славов, в което се настоява да бъде проверено дали висши прокурори са оказвали натиск над вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.
Според кадровиците, те нямат правомощия да проверяват дали, както твърди самият Коцев, на 3 април временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и градският прокурор на София Илияна Кирилова са го принудили да подаде оставка, за да не бъде задържан и обвинен във връзка с аферата в Митниците.
Членът на Колегията Огнян Дамянов коментира, че сезирането на Висшия прокурорски съвет от Славов много напомня на събитията от миналата година, довели до отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев.
„Виждам едно дежа вю на самосезиране и сезиране от органите. В рамките на един и същи ден главният секретар на МВР сезира министър-председателя, същият министър-председател сезира собствения си министър на правосъдието, който е компетентен орган, след като извърши проверка, да инициира дисциплинарни производства“, заяви Дамянов.

Print Friendly, PDF & Email