09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Препоръки на МЗ във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната

Във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването призовава:
• Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.
• При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.
• Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора – обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.
• Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.
• Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност – използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.
Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни, информират здравните експерти и лекари. При заболяване с COVID-19 най-често се регистрират следните симптоми: повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. При вариантa Омикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване.
Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето, категорични са специалистите. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.
Подробна информация относно това как можем да се предпазим от COVID-19 можете да прочетете тук:
https://plusmen.bg/covid19#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B05
Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук:
https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B014
Директорът на РЗИ – Добрич, д-р Светла Ангелова призовава желаещите да се ваксинират да се обадят предварително на тел. 058/655 501 в РЗИ, за да се запишат за ваксиниране. За тези, които изберат да поставят ваксина в Медицински център Балчик I ЕООД могат да се обадят на тел. 0579/7-28-66 – Регистратура.
Д-р Ангелова припомня също, че ваксини могат да поставят и всички общопрактикуващи лекари, като призовава пациентите да се обръщат към личните си лекари. „Има достатъчни количества от всички ваксини и предоставяме на личните лекари“ – допълва директорът на РЗИ.
Днес – 05.07.2022 г., 14-дневната заболяемост в областта е 72,23 %000 при 82,53 %000 за страната, посочва д-р Ангелова и допълва, че от 26.06.22 г. ръстът на случаите ежедневно превишава 100 %. „Препоръчваме на хората да спазват противоепидемичните мерки и по възможност да се избягват местата със струпване на хора“ – заявява директорът на Здравната инспекция.
Имунизация се извършва и в Подвижния ваксинационен пункт, който е по проект на Български Червен кръст в партньорство с РЗИ, казва д-р Артюн Еринозов – директор на Областния съвет на БЧК – Добрич. „Пунктът разполага с лекарски екип – лекар и медицинска сестра, доброволци от БЧК и шофьор. Позициониран е в близост до сградата на БЧК в Добрич. Апелът към гражданите е да се обаждат предварително на тел. 0885 600 202, за да получат информация и да заявят желание за ваксина, за да може екипът да подсигури количества от нужните ваксини“ – казва д-р Еринозов. На 06.07.2022 г. мобилният пункт ще работи от 14.00 ч. до 19.00 ч., на 07.07.2022 г. В неделя – 10.07.2022 г., желаещите да се ваксинират могат да направят това също в Подвижния ваксинационен пункт, който ще работи от 9.00 ч. до 16.00 ч.
Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ – част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Print Friendly, PDF & Email