19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Преодоляването на пандемията от COVID-19 ще определи бъдещето на човечеството


“Ние възстановяваме нашите съюзи, внасяйки нов живот в партньорствата“, каза американският президент, работим с нашите съюзници по нова стратегическа концепция
Преодоляването на климатичната криза, пандемията от COVID-19 и другите предизвикателства на това десетилетие ще определят цялото бъдеще на човечеството. Това заяви вчера президентът на САЩ Джо Байдън пред 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщава „Фокус“.
„Като глобална общност сме изправени пред спешни и предстоящи кризи и огромни възможности, които предстоят“, отбеляза Байдън, за когото тази реч на Общото събрание на ООН е първа като президент.
Той говори за пандемията и кризата с изменението на климата.
„Трябва да работим заедно, за да спасим човешки животи, да се борим с COVID-19 навсякъде и да предприемем необходимите стъпки, за да се подготвим за следващата пандемия, тъй като ще има друга. Когато не използваме средствата, с които разполагаме, опасните щамове стават по-смъртоносни. Изправени сме пред заплахата от изменението на климата, която, както всички знаем, вече опустошава всяка част на нашия свят с екстремни метеорологични условия“,.
САЩ изместват фокуса си от „войните от миналото“ към проблемите на настоящето, включително киберсигурността, правата на човека и борбата с тероризма.
Във външната си политика САЩ ще разчитат на многостранните институции, светът трябва да работи заедно.
„Приключихме двадесетгодишния конфликт в Афганистан. И тъй като приключваме този период на непрекъснати войни, навлизаме в нова ера на безмилостна дипломация, използвайки силата на нашата помощ за развитие за подновяване и защита на демокрацията“, каза Байдън.
„Тъй като САЩ пренасочват фокуса си към приоритетите и регионите на света, като Индийския и Тихия океан, които са най-важни сега, ние ще направим това с нашите съюзници и партньори чрез сътрудничество в многостранни институции като ООН. Ще изградим нашата колективна сила и нашия напредък в отговор на глобалните предизвикателства“.
„Ние възстановяваме нашите съюзи, внасяйки нов живот в партньорствата“, каза Байдън. „Потвърждаваме нашия свещен ангажимент към член 5 от Договора на НАТО и работим с нашите съюзници по нова стратегическа концепция. Възобновяваме нашето взаимодействие с ЕС по целия спектър важни въпроси, стоящи пред света“.
Настоящата администрация на САЩ възнамерява да използва военна сила на световната сцена само в краен случай, увери Байдън.
„Съединените щати ще продължат да се защитават, своите съюзници и своите интереси от атаки, включително терористични заплахи, като се има предвид, че сме готови да използваме сила, когато е необходимо. Но за да защитим нашите жизненоважни национални ценности, включително от продължаващите заплахи, мисията трябва да бъде ясна и постижима. Военните сили на САЩ трябва да бъдат крайно средство, а не първото. Силата не трябва да се използва за решаване на всеки проблем, който виждаме в света“.
Борбата срещу пандемията от COVID-19 трябва да се основава на доверие в учените и да отразява и политическата воля, смята Байдън.
„Трябва да действаме незабавно, за да ускорим ваксинациите, както и да разширим достъпа до кислород, тестове и лекарства“, посочи президентът на САЩ. „В бъдеще трябва да създадем нов механизъм за финансиране на усилията за здравна сигурност“. Това ще допълни съществуващите инструменти за помощ и ще проследи и предотврати бъдещите епидемии“.
Съединените щати подкрепят разработването на единни правила за безопасно поведение на държавите в киберпространството.
„Укрепваме нашата критична инфраструктура срещу кибератаки, работим за установяване на ясни правила за поведение за всички страни, що се отнася до киберпространството“.
САЩ не се стремят да започнат нова студена война и не искат светът да се раздели на „твърди блокове“.
„Според мен всички отговорни сили в света трябва внимателно да изградят отношенията си по такъв начин, че да не се плъзгаме от отговорното съперничество към конфликт“, отбеляза Байдън. „САЩ ще си съперничат с другите, използвайки своите сили и ценности, защитавайки съюзниците и приятелите, противопоставяйки се на опитите от страна на силните държави да доминират над слабите, за силова промяна на границите, използването на икономически натиск и дезинформация“.
„Но ние не се стремим, повтарям, не се стремим към нова студена война и свят, разделен строго на блокове“, подчерта Байдън.

Print Friendly, PDF & Email