23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Премиерът Петков в Украйна: България няма да е безучастна към тази трагедия

Министър-председателят на РБ се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски, а преди това видя трагедията в градовете Бородянка, Буча и Ирлин
Българската делегация, която е на посещение в Украйна, се срещна с президента на страната Володимир Зеленски.
В Киев българският министър-председател Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски проведоха среща. В рамките на визитата си Кирил Петков ще разговаря и с украинския си колега Денис Шмигал.
Заедно с премиера Кирил Петков са министърът на отбраната Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков.
Преди срещата със Зеленски, делегацията ни посети градовете Бородянка, Буча и Ирпин, където представителите на българската държава се запознаха с щетите и разрушенията.
По-рано Петков бе попитан какво ще каже на Зеленски. „Ще му кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия“, заяви българският премиер.
„В момента се намираме в един квартал, в който има погребани 97 човека зад една църква. Сред тях има и жени, и деца. Едно е да говорим за това по новините и в парламента, друго е, когато сме стъпили на място, на което са се случвали тези ужасяващи актове на агресия. На такова място човек загубва политическото говорене, усеща човешката трагедия“, така описа гледката от Буча Петков.
„Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Не можем да кажем „тук някакви хора умират, но това нас не ни интересува“, заяви той пред журналисти.
„Като част от демократичния свят трябва да имаме ясна позиция. От „Продължаваме промяната“ заявихме ясно, че ще гласуваме „за“ военна подкрепа на Украйна и ще продължим хуманитарната си подкрепа“, подчерта Петков и изрази надежда следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.
„Това тук дори не е въпрос на коалиция, това е въпрос на човешки ценности и е време България да се обедини около човешките ценности“, категоричен бе Петков.
На въпрос готови ли са от ПП да направят това гласуване за военната помощ за Украйна, ако цената е да падне кабинетът, той заяви: „Всеки говори за падане на този кабинет, откакто той тръгна. Както виждате не е паднал и не мисля, че ще падне“.

Print Friendly, PDF & Email