30.05.2024

Премиерът: Нямам общо с „шпионския“ скандал

МВР-министърът и председателят на ДАНС отказаха конкретика по казуса, след като мнозинството в Парламента отхвърли искането на БСП заседанието да е закрито
Управляващите в парламента не допуснаха закрито изслушване на вътрешния министър и шефа на ДАНС за шпионския скандал с Русия и двамата поканени споделиха пред депутатите същото, което и предния ден пред медиите. Настояването на БСП за изслушване и на премиера Бойко Борисов бе отхвърлено, поради което и той се изсули от въпроси, но направи изявление пред камери преди правителственото заседание. Борисов увери, че няма нищо общо с повдигнатото обвинение в шпионаж на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов и че цялото разследване не е срещу Русия.
Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров, който също бе извикан в парламента, съобщи, че в сряда ДАНС е наложила забрана да влиза в България и на руският олигарх Константин Малофеев. Ден по-рано стана ясно, че същата мярка е приложена и спрямо ген. Леонид Решетников.
Шпионският скандал е шпионски в кавички и няма никакво основание да се поставят отношенията България-Русия на тази плоскост, заяви премиерът в първия си коментар по безпрецедентния казус с повдигнатото обвинение срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов за шпионаж.

Нямам нищо общо

По традиция министър-председателят направи изявление само пред камери без възможност да му се задават въпроси. Той отрече да има каквато и да е роля и прехвърли цялата отговорност на прокуратурата и следствието: „Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи и се движи на база следствието, което тече“.
Премиерът със сигурност е бил поне информиран за готвените арести. От години главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на служби се виждат всяка сряда с Борисов, за да му докладват. Въпреки това премиерът твърди, че научил подробности за разследването от новините.
Той добави, че дори участвал заедно с „нашия кмет в Казанлък“ в съборите на „Русофили“ на яз. Копринка.
„Краси Велчев (бивш шеф на парламентарната група на ГЕРБ б.р.) е шеф на комисията за българо-руско сътрудничество“, допълни премиерът, без да е ясно какво общо има това с казуса.

Бил съм и в Кремъл, и в Белия дом

В България не мразим хората, които обичат Русия, декларира Борисов и за разви любимата си теза как има добри отношения и с руснаци, и с американци: „Аз съм бил и в Кремъл, бил съм и в Белия дом, на камината. Има други, които за три години – нито на едното, нито на другото място. Могат да си правят анализаторите изводи“.
По думите му службите не се бъркали в това, че някои си е правил срещи, а хората имат право да пеят руски песни и да правят събори. Държавата не е саботирала, а толерирала такива събори.
„Но това, че ние с партньорските служби и прокуратурата преди всичко, работим по различни хора и процеси. И давам пример – така беше и с Майкъл Чорни, Денис Ершов… И горе-долу проектът е бил същият, доколкото разбрах от новините – телевизия, голям телеком и влиянието в страната. Това работят службите. Не срещу Русия, не срещу хората, които ги харесват“, увери Борисов.

Тук сме, но ще си мълчим

Заради шпионския скандал в парламента бяха извикани председателят на ДАНС Димитър Георгиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Двамата на практика не казаха почти нищо ново, а обясненията им продължиха общо не повече от 10 минути, което предизвика остри критики от страна на опозицията.
Маринов каза само няколко изречения, с които почти изцяло повтори пресконференцията по темата от вторник. Обясни, че на 9 септември в МВР е постъпило искане от спецпрокуратурата за съдействие при провеждане на действие по разследване. Извършени били обиски на няколко адреса.

Осем арестувани свидетели

Единствената новина, споделена от вътрешния министър пред депутатите, беше за точния брой разпитани „русофили“ – осем. Те дори били задържани, но пуснати след разпит.
„Със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация“, каза Маринов в залата и с това изказването му приключи.
Шефът на ДАНС Димитър Георгиев говори малко по-дълго. Съобщи, че се водят следствени действия срещу един човек – шефът на „Русофили“ Николай Малинов, който е бивш депутат от левицата, участвал в ръководството ѝ, както и бивш издател на партийния вестник „Дума“. Разследването е стартирало поради съмнения за „престъпления против финансовата и кредитната система на страната“ , каза Георгиев, повтаряйки казаното на пресконференцията във вторник.
„При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация „Двуглав Орел“, с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната“, каза Георгиев.

„Върешният министър и шефът на ДАНС се подиграха с парламента“

След това Маринов и Георгиев напуснаха залата. Постните им обяснения предизвикаха недоволството на БСП, според които посещението на вътрешния министър и шефа на ДАНС е било подигравка с парламента заради безсъдържателните им изказвания.
Още преди изслушването да започне, депутатите от БСП поискаха то да е закрито за медиите, за да бъде представена повече информация, но мнозинството в пленарната зала отхвърли това.
„Посетилите ни току-що лица, вътрешният министър и председателят на ДАНС, се подиграха. Единият каза, че са задържани 8 лица, а другият каза, че се водят следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А вие сте председател на Народното събрание в република с парламентарно управление“, каза социалистът Антон Кутев на председателя на парламента Цвета Караянчева.
Таско Ерменков също се обърна към Караянчева: „Вие бяхте ням свидетел и съучастник на поредната подигравка, която изпълнителната власт направи над законодателната, на поредната подигравка, която си позволиха представители на органите, които имат задължение да спазват националната сигурност“.
Източник Медиапул

Print Friendly, PDF & Email