16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш и движението му ANO загубиха изборите

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш призна поражението си и поздрави своите опоненти с победата., Снимка: Дарик

В същото време чешкият президент Милош Земан бе приет в болница, малко след като разговор с министър-председателя, който очаква нов мандат, въпреки поражението
Премиерът на Чехия – Андрей Бабиш, призна поражението на ръководеното от него движение ANO, което изненадващо загуби парламентарните избори в Чехия.
Бабиш поздрави опозиционното обединение „Заедно“ за победата.
Той заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача.
Опозиционните сили, коалицията „Заедно“ и съюзът на Партията на пиратите и на партията „Кметове и независими“, печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с 200 места.
По последни данни „Заедно“ печели 27,6 процента от гласовете на избирателите, а съюзът на Партията на пиратите и на „Кметове и независими“ – 15,5 процента.
В същото време стана ясно, че чешкият президент Милош Земан бе приет в болница, малко след като разговаря с премиера Андрей Бабиш, който се надява да остане на власт въпреки загубата си на парламентарните избори, предаде Франс прес.
Земан, който има здравословни проблеми, се срещна вчера сутринта с Бабиш. Малко след срещата на двамата лидери стана ясно, че се е наложило президентът да бъде откаран в болница. По тази причина процесът по сформиране на ново чешко правителство може да се забави, тъй като президентът играе важна роля в него.
Говорителят на Земан Иржи Овчачек потвърди в Туитър, че президентът е приет в болница.
„Президентът на републиката, по препоръка на личния си лекар Мирослав Заворал, се съгласи да бъде хоспитализиран в Централна военна болница в Прага“, отбеляза говорителят.ите резултати на двете опозиционни обединения им дават възможност да сформират правителство и да свалят от власт Бабиш и неговите съюзници.

Print Friendly, PDF & Email