04.07.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Премиерът нареди: Деца на съд като възрастните!

Спешни законодателни промени, които ще изравнят наказанията за всички извършители на тежки криминални престъпления – това е поискал министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с бащата на убитото момиче в Галиче. Главният прокурор Иван Гешев го подкрепил
Да бъдат предприети спешни законодателни промени след бърз дебат с прокуратурата, така, че децата – извършители на тежки криминални престъпления да не се ползват от по-ниски присъди, поиска премиерът Бойко Борисов.
Това заяви след среща на министър-председателят с бащата на убитото момиче в Галиче, депутатът от ГЕРБ Мануил Манев. На разговора, породил фундаменталните промени в законодателството, присъства и главният прокурор Иван Гешев
Промяната в НК и НПК трябва да бъде такава, че всеки, който извърши тежко престъпление и е на възраст 14-18 години, да е наясно, че няма да му бъде намалено наказанието само, защото не е пълнолетен. Предварително да знае, че присъдата му няма да бъде редуцирана, разясни депутатът Манев.
По думите му промените ще касаят извършителите на тежки престъпления срещу личността – убийство, изнасилване, блудство, когато са извършени съзнателно от непълнолетни.
Как ще се установи съзнателността на непълнолетния – народният представител Манев предаде разговора между Борисов и Гешев , в присъствието на осиротелия родител, така:
„Не може мъката на хората да е само с обещания за мерки. Трябва да се случат веднага. Сега законът казва, че максималната присъда, която непълнолетен може да получи за такова тежко престъпление е 12 години лишаване от свобода. Сега ние и прокуратурата ще се опрем на опита. Ще се взема под внимание състоянието на извършителя. Дали той осъзнава и разсъждава като възрастен, за да получи наказанието като възрастен. Това ще
За непълнолетни, за умишлени престъпления – да е водещо състоянието. Щом разбира какво върши, щом е възрастен по своето израстване – това е. Няма да има допълнителни експертизи. Сега съществуващите ще изпълнят тези изследвания.
Прокуратурата ще получа подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ, на всички. Тази законодателна промяна е в правилната посока.“
„Още утре (днес – бел. ред.), главният прокурор ще разпореди проверка на всички прокуратура в страната по отношение на лицата с по две и повече висящи производства. Проверката ще обхване и това, дали мерките за неотклонение се спазват от разследваните. В случай, че мерките не се изпълняват, прокурорите ще искат по-тежки мерки за процесуална принуда. Всичко това се прави с цел намаляване на битовата престъпност и да не се повтарят случаи като този в Галиче, който е една много тежка драма.“, допълни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Пред журналистите бащата на убитото в Галиче 17-годишно момиче заяви: „Това вече не може и не бива да продължава. Защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен. Този изрод, извинявайте, че така го наричам, първо е направил нападение над безащитен човек, след това нападение над полицай. Получил е само пробация и условна присъда. Ако беше наказан тогава, това с детето ми нямаше да се случи.“
Припомняме, че ГЕРБ многократно изумиха света с нововъведенията си в областта на правораздаването. Стигна се до там, че настоящият правосъден министър – Даниел Кирилов, като шеф на правната комисия предложи действието на приет закон да прилага със стара дата.
Вчерашното решение за изравняване на вината между деца и възрастни е безпрецедентно. Извън някои диктатури, подобно „правосъдие“ е имало при война.
Пълна мистика е как точно ще се прецени дали мисленето на един непълнолетен е аналогично с това на възрастен, при все, че поведението се определя и от жизнения опит, притежаван от индивида.
Поставената вчера задача от страна на Борисов е чист популизъм и амнистия за необразованите и морално незрели извършители за сметка на техни „осъзнали се“ връстници.

Print Friendly, PDF & Email