15.07.2024

През юли изтече гратисният период за поставяне на колани в автобусите

Акредитирани изпитвателни лаборатории и нотифицирани технически служби алармират, че от юли е изтекъл гратисният период за поставяне на колани в автобусите, които не са заводски окомплектовани с такива, съобщи news.bg.

Това означава, че съгласно влезлите в сила промени в Закона за автомобилните превози от септември 2018, Пътна полиция ще спира автобуси, които нямат монтирани предпазни колани и ще глобява водачи и фирми.

Фирмите са готови да започнат да тестват коланите в автобусите, стана ясно от думите на Евгени Мицов. „Нашите лаборатории се опасяват, че се прокарват лобистки текстове, които ще ги изхвърлят от сектора за сметка на чужди фирми, което пък щяло да оскъпи услугата.“.

Лъчезар Еленков съветва пътниците да си слагат коланите, а шофьорите да проверяват дали пътниците са ги поставили. Тестването на коланите няма да е скъпо, уверява той, макар, че все още няма точно определена цена. Проблемът е в по-ниския клас автобуси, подчерта и доктор Руси Русимов. Те са и много по-опасни.

От акредитираните изпитвателни лаборатории имат притеснения и за промените в Закона за пътните превозни средства. Един от текстовете, който ги притеснява е за паспортите на автомобилите. Това досега у нас не е правено, изтъкна Руси Русимов. Освен това се поставяли в по-благоприятно положение чужди технически служби.

Print Friendly, PDF & Email