01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

През спешното отделение в Добрич минават на ден по 85 пациенти

То вече е разширено и обновено
С водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги Дочев и свещеници от Варна, в Добрич бе открито обновеното спешно приемно отделение на многопрофилната болница за активно лечение. Отец Георги подари на отделението икона на Дева Мария с младенеца и каза, че профисията на лекарите, особено на тези на първа линия, е призвание.
„Проектът за модернизация на спешната помощ в страната е бил неглижиран през последните 4-5 години. В последната година и половина по него не е правено нищо” – каза в Добрич министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. „Инфлацията и поскъпването на строителните материали налагат индексация на цените по договорите, сключени с фирмите-изпълнители. Очакваме това да бъде направено от регионалното министерство, за да можем ние да предоговорим завършването на тези обекти. Някъде те са започнати, някъде не са, някъде са пред завършване. Трябва за завършим проекта, защото, ако не го направим, ще трябва да се връщат средства” – добави той и каза още, че това е първият такъв обект, който открива.
„Спешното отделение на болницата в Добрич е от стратегическо значение за региона. Годишно през него преминават над 31 000 пациенти, което го прави изключително натоварено, а отговорността на медицинските екипи е много висока. В тази връзка пожелавам на колегите от отделението да имат все по-малко пациенти и да работят така, че гражданите, на които се налага да потърсят медицинска помощ тук, да бъдат максимално удовлетворени“- заяви министърът при откриването на обновеното спешно приемно отделение на болницата в Добрич и заяви, че е впечатлен. Ремонтът и преустройството на спешното отделение са реализирани по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.
Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ. В изпълнение на проекта следва да бъдат обновени центровете за спешна медицинска помощ с техните филиали, спешните отделения в държавните болници, както и шест изнесен екипа в общините. Общият бюджет на проекта е над 163 млн. лв., а крайният срок за изпълнението му е 23 декември 2023 г.
Директорът на болницата в Добрич д-р Георги Желязков благодари на министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, както и на фирмите – изпълнители на строително-монтажните дейности в лечебното заведение за навременното завършване на модернизацията на спешното отделение, като посочи: „Колегите, ангажирани в спешните приемни отделения, заслужават да работят при по-добри условия, като в нашата болница от днес това е факт“. „Центърът е оборудван с последно поколение техника. Обстановката предразполага пациентите да се чувстват добре. На 24-часово дежурство работят 2 екипа – лекар, сестра, санитар. То е с два входа, ще бъде монтирано видеонаблюдение, има и блиндирани врати за лекарствата с опиати” – каза още д-р Желязков. Отделението е с площ 900 кв.м., ремонтът е продължил около година. То е обновено и разширено.
Министър Меджидиев посочи, че, освен спешното отделения, в болницата Добрич функционират и други единствени за областта отделения. Такива са тези по неонатология, клинична патология, трансфузионна хематология, неврохирургия и др., както и сектор по инвазивна кардиология. Здравният министър поздрави ръководството на болницата за добрия мениджмънт и за усилията, полагани за създаването на възможно най-добрите условия за пациенти и лекари, в т.ч. за мотивирането на медицинските кадри и чрез повишаването на работните заплати, да продължат да се развиват професионално в добричката болница.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов заяви, че общината и болницата имат много добро партньорство и от здравното заведение винаги могат да разчитат на кметството. Областният управител Здравко Здравков пожела по-малко работа и никакви пандемии. ДТ

Print Friendly, PDF & Email