16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът свика новото Народно събрание

Президентът Румен Радев заяви, че час по-скоро трябва да имаме ново правителство.

Първото заседание ще бъде утре, ГЕРБ били готови с правителство, което няма да дублира досегашният кабинет
Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
Очаква се днес, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.
По-рано Държавен вестник публикува имената на депутатите и разпределението им в 45-ото Народно събрание. Именно с обнародването на решенията на ЦИК президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на новоизбрания парламент.
„Редно е в обстановката, в която се намираме, час по-скоро да имаме яснота. Надявам се на стабилно, оперативно, редовно правителство“, заяви в понеделник вечерта президентът.
„Готови сме да осигурим мнозинство на правителство излъчено от „Има такъв народ““. Това пък каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.
По думите му, правителството на ГЕРБ, което те заявиха, че са готови да излъчат, няма да дублира сегашния кабинет. Партията ще преговаря за подкрепа в новия парламент.
„Бяхме пределно ясни стабилността да бъде водещият фактор, който да навигира сформирането на следващото мнозинство и съответно избиране на българско правителство. По двойнствения начин, по който бе разтълкувана нашата подкрепа, не бе съвсем правилен, тъй като ние казахме – да, готови сме , ако втората политическа сила реши да изпълни мандата, да дадем своята подкрепа за тяхната програма, за това да има мнозинство в парламента“, каза Георг Георгиев.
По думите му изисква време правилната конфигурация да бъде представена. Иначе ГЕРБ е единствената политическа сила към момента, която е готова да състави правителство и в името на стабилността на държавата ще го направи, каза депутатът от ГЕРБ.
Той каза, че когато пълният състав е известен, тогава ще стане ясно кой ще бъде министър-председател.
„Най-голямата политическа логика диктува лидерът на спечелилата политическа сила да бъде и премиер. Това е отговорното европейско политическо поведение, това сме и демонстрирали до момента“, каза Георгиев.
Политическото гробище е пълно с опитни и незаменими хора – това от своя страна заяви вчера в студиото на Нова телевизия адвокат Николай Хаджигенов от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Коментарът му беше по повод вътрешния спор между него и другите участници в коалицията Татяна Дончева и Мая Манолова.
„Те цопнаха в една голяма кална локва“, коментира Хаджигенов и обясни, че са коментира негово изказване без да са го чули и в крайна сметка той се е оказал прав. Адвокатът обясни, че „Изправи се! Мутри вън!“ са вкарали хората от площада в Народното събрание и ще направят прозрачни отношения там.
По повод въпроса дали трябва да се отиде към нови избори или да се направи опит за съставяне на правителство в рамките на новия парламент, Хаджигенов коментира: „Ще се явяваме на избори, докато си наместим резултата, за да махнем мнозинството на ГЕРБ? Каква е разлика между нас и ГЕРБ тогава?“

Print Friendly, PDF & Email