22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът Румен Радев: България започва да сече монети в евро

Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с България, очертаващ стъпките, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната
Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, посочиха от Финансовото министерство. Новината първо съобщи президентът Румен Радев. 
„Това е признание за усилията на няколко правителства и е признание на всички страни от еврогрупата след щателни анализи за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която е завладяла цяла Европа. Това е признание, че правителството успява, то пречупи тренда. Признават се и усилията за гарантиране на макро финансова стабилност. Това е успех за България“, посочи Радев в Тирана, където е на среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.  
Меморандумът за разбирателство е подписан на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз, уточниха от Министерство на финансите. 
„Продължаваме да обсъждаме темите около енергийната сигурност, мигрантската криза и икономическото развитие. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа. Продължаваме и темата за Шенген. Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Моят апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери”, каза още държавният глава.
Той коментира и журналистическото разследване на Sky News за ранен мигрант при стрелба на турско-българската граница в началото на октомври.  
„Върши се щателна проверка. Към момента от доказателствата е ясно, че имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, потрошен автомобил на „Гранична полиция” и ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант“, обясни Румен Радев.
„Аз казах нещо много ясно – да няма лъжа“ – така Радев коментира въпрос относно разменените реплики между него и „Продължаваме промяната“.
„Лъжата разбива политическата система. Аз държа да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство, своя национален интерес“, допълни той.

Print Friendly, PDF & Email