16.04.2024

Президентът Радев заминава за Тирана за срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Президентът Румен Радев заминава за Тирана, където днес ще представлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.
Визитата на президента в Тирана започва със среща с представители на българското национално малцинство в Албания. Там по официални данни живеят между 35 и 45 хиляди души с българско самосъзнание. През октомври 2017 година властите в Тирана официално признаха българското национално малцинство. 
Днес президентът Румен Радев ще участва в Тирана в среща на върха Европейски съюз – Западни Балкани. За първи път страна от региона ще бъде домакин на подобен форум. 
Лидерите на 27-те държави членки и на страните от региона ще обсъдят стратегическото партньорство между Европейския съюз и Западните Балкани. Акцент в разговорите ще бъдат предизвикателствата пред сигурността в региона, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност. На срещата ще бъдат обсъдени и възможностите за преодоляване на негативните социални и икономически последици от войната в Украйна, както и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.

Print Friendly, PDF & Email