23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът Радев: Европейската перспектива на Северна Македония няма алтернатива

„Убеден съм, че европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива. Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни ще доведе до отпадане на изкуствените настроения. Разбира се, за да се случи това, има много работа“. Това обяви президентът Румен Радев, който е патрон на провеждаща се в София Национална конференция на тема: „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.
Във форума участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, представители на различни организации.
Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт и е в памет на Гоце Делчев. Днес се отбелязват 119 години от гибелта му.
„В момента се вихри антибългарска кампания в съседната ни държава. Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск върху България за компромиси. Скандалното преброяване открои дълбоките проблеми с македонските българи“, каза още президентът. – Ясно е, че не всичко е черно и бяло. Като президент на Република България не мога и няма да направя компромис с правата на българските граждани в РСМ. Компромис няма да направя и с историята ни. Няма как да се съгласим с кражбата на историята, с нейната подмяна“.
Държавният глава добави още, че е абсолютно недопустим е и езикът на омразата, който се използва в съседката ни спрямо българите.
„Големият въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорен процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да стане след промяна в частта на Конституцията на РСМ за правата на българските граждани там“, обяви Румен Радев и за пореден пък каза, че според него е редно да бъде вписана една единствена думичка – българи.

Print Friendly, PDF & Email