16.04.2024

Президентът Радев говори с фон дер Лайен, може и да се присъединим към Шенген догодина

Темата ще бъде обсъдена и на предстоящото този месец заседание на Европейския съвет в Брюксел
Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщиха от президентската институция.
Присъединяването на България към Шенгенското пространство, както и мерки за по-бързото приключване на този процес, бяха във фокуса на разговора.
Президентът Радев изрази очакването си постигнатото от страната ни да бъде зачетено от всички партньори в ЕС и България да се присъедини към Шенген още през следващата година.
Темата ще бъде обсъдена и на предстоящото този месец заседание на Европейския съвет в Брюксел.
Миналата седмица министрите на вътрешните работи и правосъдието отхвърлиха приемането на България и Румъния в Шенген. Решението е взето с 25 гласа „за“ и 2 гласа „против“.
Очаквано Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви само срещу България, информира румънската агенция „Медиафакс“.
Пропуснати ползи: Какво губи България, ако останем извън Шенген
Хърватия ще стане член на Шенген, реши още Съвета на ЕС.
По време на дискусиите на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните членки на ЕС в Брюксел Австрия се обяви официално против присъединяването на България и Румъния към Шенген, а Нидерландия подкрепи Румъния, съобщи дипломатически източник от Съвета на ЕС по-рано.

Print Friendly, PDF & Email