16.04.2024

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Хирошима за срещата на Г-7

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Хирошима за участие в срещата на върха на Г-7, предадоха световните агенции вчера.

Самолетът на Байдън кацна в американската военна база Ивакуни, на около 40 километра в Хирошима. Оттам Байдън се отправи към Хирошима, където снощи започна двустранна среща с японския премиер Фумио Кишида.

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан заяви, че Байдън няма планове да се извинява от името на САЩ за използването на атомната бомба в Хирошима през 1945 г., предаде Киодо.

В качеството си на един от лидерите на Г-7 Байдън ще отдаде почит едновременно и на историята, и на японския премиер Фумио Кишида, който представлява Хирошима като депутат, добави Съливан.

Байдън е вторият действащ президент на САЩ след Барак Обама, който посещава Хирошима, опустошен при първата в света атомна бомбардировка, извършена от САЩ в последните дни на Втората световна война. Планирано е американският президент да посети Мемориалния комплекс на мира в града заедно с другите лидери на Г-7 преди началото на тяхната среща на върха, която ще се фокусира върху глобални въпроси, от войната на Русия в Украйна, до веригите за доставки и чистата енергия. Темите, свързани с изкуствения интелект и с ядреното разоръжаване също ще бъдат сред обсъжданите.

Print Friendly, PDF & Email