07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът Макрон е готов да събере на преговори София и Скопиe

Франция, която е ротационен председател на ЕС до края на този месец, поддържа „от няколко седмици“ усилията за намиране решение на спора между двете страни
Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж, „когато му дойде времето“, представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз, предаде АФП, цитирана от БТА.
Франция, която е ротационен председател на ЕС до края на този месец, поддържа „от няколко седмици“ усилията за намиране решение на спора между двете страни, отбеляза снощи Елисейският дворец след телефонни разговори на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.
В комюникето пише още, че френският президент е изразил своята „пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения (и) би конкретизирало европейската перспектива на Северна Македония“.
От ноември 2020 г. София блокира започването на преговори със Скопие за членство в ЕС заради двустранни спорове, свързани с езика и историята, отбелязва АФП.
Френските медии припомнят, че от 2020 г. България блокира пътя на Северна Македония за преговори с ЕС „заради спорове за езика и историята“, както отбелязва АФП. Агенцията припомня и продължителното вето на Гърция заради името на македонската държава.
В Садово, където е на оглед на щетите от последните градушки, премиерът Петков също коментира темата:
„Нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали българските желания и българските нужди, подкрепата на българите в Северна Македония може да се гарантират през европийски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било“.

Print Friendly, PDF & Email