22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в Калифорния заради зимни бури

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри обявяване на извънредно положение за Калифорния, след като зимни бури в продължение на седмица причиниха смъртта на на най-малко 12 души през последните 10 дни и прекъснаха електрозахранването на стотици хиляди домове и предприятия в щата, предаде Ройтерс.
Декларацията за извънредни ситуации упълномощава Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да координира усилията за оказване на помощ при бедствия и да мобилизира ресурси за спешни случаи, се казва в изявление на Белия дом.
Байдън нареди „федерална помощ за допълване на щатските и местните усилия за реагиране поради извънредните условия в резултат на последователни и сурови зимни бури, наводнения и кални свлачища, започнали на 8 януари 2023 г. и продължаващи кък момента“, се посочва още в изявлението.
През последната седмица суровото зимно време предизвика силни пориви на вятъра, които събориха камиони, наводниха улиците на малките градове по крайбрежието на Северна Калифорния и предизвикаха буря, която унищожи кей в Санта Круз.
Според PowerOutage.us, създаден за проследяване, записване и обобщаване на прекъсванията на електрозахранването в Съединените щати, над 100 000 домове в Калифорния са останали без електричество, след като бушуващата буря удари региона в началото на годината.

Print Friendly, PDF & Email