01.10.2023

Президентът връчи вторият мандат за съставяне на ПП-ДБ, макар че го смята за „нецелесъобразно“

„Призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от изпълняването на този мандат, тъй като според мен той вече дискредитиран“, заяви Румен Радев
Точно в 17 часа представители на коалицията ПП/ДБ пристигнаха в президентската институция за получаването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.
До втория мандат се стигна, след като по-рано номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел върна празна папка на президента, а преди това тя и Николай Денков от ПП/ДБ обявиха, че двете партии ще се опитат да съставят правителство на ротационен принцип, в който първите 9 месеца министър-председател ще бъде Денков, а след това – Мария Габриел.
След изтеклите записи от заседание на ръководството на ПП, огласени от депутата Радостин Василев, Мария Габриел обаче обяви, че замразява преговорите за правителство, а представители на ГЕРБ, коментираха, че формулата на кабинета трябва да бъде променена и да се търси експертен състав.
„Искам да изразя своето лично уважение към Вас, познавайки Ви като министър в няколко правителство, и да изразя пълно разбиране на деликатността на ситуацията, в която се намираме в момента. Пряко ангажиран съм с националната сигурност и съм призван да браня българската държавност. Тук искам да заявя, че точно заради това, аз смятам за нецелесъобразно от моя страна, да Ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя бъднините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпелирането на българския суверенитет. Наклеветяването и планираната чистка в държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите, и дискредитирането на европейски институции и името на България“, посочи Радев пред представители на ПП-ДБ преди да връчи проучвателния мандат.
„Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в именно на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите европейски партньори“, заяви той. И призова: „Призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от изпълняването на този мандат, тъй като според мен той вече дискредитиран“, коментира Радев.
Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, детските градини, болниците и заплатите. „Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и да следва европейското развитие на България“, изтъкна Денков.

Print Friendly, PDF & Email