25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът връчва на БСП мандат за правителство днес

Малко преди това да стане известно, представители на различни политически сили изразиха песимизъм за шансовете на социалистите
Президентът на републиката Румен Радев дава третият мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент на БСП.
На 16 януари, понеделник, в 10:00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава вчера.
Малко преди това да стане известно, представители на различни политически сили изразиха песимизъм за шансовете на БСП да състави правителство с третия мандат. Като „нулеви“ ги определи Делян Добрев от ГЕРБ. Подобна позиция изрази и депутатът от ДБ Надежда Йорданова и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“:
Представителите на тези формации смятат, че най-големи са щели да бъдат шансовете за съставяне на кабинет, ако мандатът е бил връчен на „Демократична България“.
Обявеното вчера решение на президента да връчи на БСП третия мандат за правителство коментира пред БНР Александър Симов от Националния съвет на БСП, който заяви, че партията е длъжна да покани всички останали парламентарни формации на разговори. Симов обаче не очаква успех на мандата, тъй като според него управленско мнозинство не може да бъде съставено:
Все още от БСП не са обявили дали имат кандидат за премиер, който ще получи папката с мандата, или тя ще бъде връчена на председателя на парламентарната им група.
От „Български възход“ декларираха, че биха участвали в разговори с БСП, ако бъдат поканени.
Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.
При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа, а 125 депутати гласуваха против. Подкрепа за кандидатурата на Габровски дойде от ГЕРБ, ДПС, и „Български възход“, но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха.
По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.
След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, парламентарната група на „Продължаваме промяната“ издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер. ПП състави декларация с общи приоритети, която събра едва 63 гласа подкрепа в пленарната зала. Седмица по-късно от ПП върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев.

Print Friendly, PDF & Email