22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Пред екокатасрофа ли е Северното черноморие


Притесненията за теч на азотни торове и гориво в чистите води край Яйлата са реални
Измина точно седмица от засядането на турския товарен кораб VERA SU край скалите на село Камен бряг, превозващ 3000 тона торове. За този период се изписаха и изприказваха хиляди думи, но конкретни действия все още няма налице. Дори се стигна до абсурд местността Яйлата да се превърне в туристическа атракция именно заради авариралия плавателен съд, а не заради своеобразната и дива красота на скалния бряг.
По-страшното е, че според очевидци вече има сериозен теч на азотни торове в морето. Така твърди водолазът от Добрич Найден Недев, който прави оглед на кораба под вода на 25 септември. Младият мъж е категоричен: „Изтичане на товара от торове има. Решение също има – сега трябва само да се мобилизира обществото и да се предприемат незабавни мерки за разтоварването му на ръка с малки лодки, които да стоварват чувалите на брега в залива Болата и въжена линия която да вади напълнените чували на брега. Трябват незабавни действия понеже вече има крен на ляв борд, което може да размести товара и да го преобърне!“. По думите на подводния специалист теч има, тъй при огледа като попада на гъста материя от носа, която явно е от разтворените азотни торове.
Ден по-късно, на 26 септември, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев излиза със заповед, с която разпорежда на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия товарен кораб. За целта през последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение и да се предотврати замърсяване на околната среда, уточняват от пресцентъра на Министерството. Заповедта предвижда безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.
На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия, който е в постоянна връзка с министър Алексиев.
Безотговорното отношение от страна на корабособственика е довело до пълното ангажиране на държавните институции през последните дни. Министър Алексиев и екипът му са предприели необходимите действия с цел обезпечаване на процедурата, уточняват още от екипа му. Товарният кораб заседна около 4 сутринта на 20 септември в района на защитената местност Яйлата. Той е собственост на турска фирма, плава под панамски флаг. Целта на кораба е да превози 3000 тона азотен тор от Украйна до пристанище Варна.
Прогнозите на синоптиците сочат, че времето ще се влоши и на практика ще възпрепятства планираните действия за освобождаване на заседания кораб. През следващите дни се очакват дъждове, придружени от вятър с пориви от 20 до 43 км/ч. /agri.bg

Print Friendly, PDF & Email