23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Председателят на ЕК: Евросъюзът ще даде становище за членство на Украйна в Евросъюза през юни

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс.
„Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си през юни“, написа тя в „Туитър“.
Изявлението на Фон дер Лайен дойде след разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Ден по-рано украинският държавен глава също така обсъди членството в блока с президента на Бундестага Барбел Бас.
Междувременно председателят на ЕК заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че бъдещето на Европа е и бъдещето на Украйна.
„Бъдещето на нашата демокрация е бъдещето на украинската демокрация“, посочи Фон дер Лайен пред евродепутатите по време на Конференция за бъдещето на Европа.
На Конференцията за бъдещето на Европа Фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да продължи пътя на реформите, включително чрез „промяна на европейските договори, ако е необходимо“.

Print Friendly, PDF & Email