31.05.2024

Предприемачи: Бизнес климатът в промишлеността се влошава

Предприемачите от сектор „Промишленост“ отново сигнализираха за проблеми в икономиката. Според септемврийската анкета на Националния статистически институт, мениджърите от сектора влошават оценките си за състоянието на икономиката и декларират песимистични очаквания за следващите месеци.

Показателят „Бизнес климат в промишлеността“ спада с 2,1 пункта през септември спрямо август, сочат оценките на мениджърите в сектора. Те се притесняват от намалението на обезпечеността от поръчки, като посочват несигурността на икономическата среда като основен проблем пред бизнеса си. Липсата на квалифицирана работна ръка също продължава да бъде основен проблем пред сектора. Същото важи и за строителството, търговията на дребно и услугите. Мениджърите от строителната сфера са единствените, които прогнозират леко увеличение на цените. Всички останали засега очакват стойността на стоките и услугите да се запази на настоящите равнища. Общо индексът на бизнес климата остава на равнищата на август, когато силно влошените оценки от сектора на промишлеността станаха повод за сериозни притеснения за икономическа криза.

Междувременно една от водещите банки изпрати редовния си икономически анализ, според който през второто полугодие икономиката ще отбележи ръст под три на сто. Заради добрите първи шест месеца все пак от банката очакват годишен ръст на брутния вътрешен продукт от 3,5 на сто.

Източник БНР

Снимка БГНЕС

Print Friendly, PDF & Email