20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Превозвачите се вдигнаха на протест и поискаха министерски оставки

Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници“, заяви Васил Михалев, заместник-председател на Националното сдружение на товарните превози
Превозвачи излязоха на национален протест. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Хората искат да получат отговори на основните си искания – да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им. От бранша настояват и за оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов.
Ефективните протестни действия нямат политически мотив, те са с икономическа и социална насоченост и в подкрепа на всички български граждани, заявяват превозвачите.
„Цената на транспорта за пътници и стоки зависи от действията на държавата. Това, което наблюдаваме е бездействие, безхаберие и явна активна провокация към транспортния бизнес. Липсата на адекватна транспортна политика доведе до увеличаване на цените за крайните потребители, фалит на транспортни компании и загуба на работни места“, се казва в тяхната позиция.
Минути след 08:00 ч. вчера на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси, която към 11:00 ч. блокира движението в района на „Врана”.
Очакваше се около 09:30 ч. близо 150 камиона и 50 автобуса да се разположат в центъра, около Министерски съвет, и да блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”. Това, обаче, не се случи, не бяха допуснати от органите на реда.
От СДВР обясниха за NOVA, че не са допуснали тежката техника и автобусите, защото спазват съгласувателното писмо с кмета на София Йорданка Фандъкова, както и разпореденото там. Затова превозвачите решиха да блокират за кратко изцяло движението в посока София при светофара на „Врана“. Впоследствие освободиха едната лента за преминаване на автомобилите.
„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания има самоорганизиране на протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала”, заяви Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.
Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити.
Стотици тежкотоварни автомобили затрудниха движението на част от входно-изходните пътни артерии на Пловдив.
„Настояваме правителството да изпълни трите ни искания, които да действат за период от шест месеца: да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им“. Това каза за БТА Илия Костурски, собственик на транспортна фирма.
В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”.
„Искаме намаление на акциза на 50% и махане на биодобавката за дизела и временно спиране на увеличението на толтаксите. Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници“, заяви Васил Михалев, заместник-председател на Националното сдружение на товарните превози.
„Искаме да се реши проблемът с финансирането на превоза до малките населени места. Ако това не се случи, те ще останат без транспорт след изтичане на договорите. Общините Средец, Малко Търново, Руен, Сунгунларе и Карнобат са заплашени от това. Приходите са много ниски“, предупреди Румен Христов, собственик на превозвачески фирми.
Ефективен протест на обединените превозвачи се проведе днес край Благоевград.
Шествието на тирове и автобуси тръгна със скорост от 88-и километър на АМ „Струма“, водено от патрулка, след края й при 97 км протестиращите въртяха с надути клаксони двете кръгови – под автомагистралата и това на Е-79.
Шествието бе с два транспаранта: „Продължаваме промяната, вратата е там“ и „Киро, държавата не ти е бащиния“.
Стачните действия са подкрепени от Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на Българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.

Print Friendly, PDF & Email