16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ПП „Републиканци за България“: премиерът използва и пандемията за отлагане на парламентарния вот

ПП „Републиканци за България“ е обезпокоена от опитите на министър-председателя Бойко Борисов да използва пандемията от COVID-19 като претекст за отлагане на предстоящите на 28 март парламентарни избори с цел оставането му на власт до лятото на 2021г.
Във вчерашния ден премиерът отправи поредно противоречиво послание като заяви, че част от мерките ще бъдат разхлабени предсрочно на 14 декември, а останалите ще бъдат премахнати седмица по-късно. Позицията му противоречи на мнението на здравните експерти от Националния оперативен щаб и на министъра на здравеопазването, според които е рано да се правят изводи за резултата от мерките и дори има вероятност те да бъдат допълнително затегнати като бъдат затворени и големите търговски обекти.
Убедени сме, че „разнобоят“ в посланията на министър-председателя и здравните експерти не е плод на поредното объркване от страна на властта.
В ход е изпълнението на планирана стратегия, която цели да внесе объркване в обществото и да създаде условия за оставането на Борисов на власт и след изтичането на регламентирания по Kонституция мандат на настоящото Народно събрание.
В тази насока вече немалко е направено. Обществото живее в нарастващ хаос, а Борисов от доста време насам дебатира сам със себе си. Премиерът е влязъл в ролята на защитник на интересите на бизнеса, а подчинения му здравен министър сe представя като отговорен политик, загрижен за здравето на българските граждани. Дебатът тече в познатия ни от години формат:„Борисов срещу ГЕРБ“. Обществото е разделено, като за пореден път гражданите нямат право на избор. Тези, които поставят на първо място икономиката, трябва да се припознаят в министър-председателя, а тези за които здравето е най-важно – в ГЕРБ.
Хаосът и разделението работят за постигане на главната цел на премиера – оставането му на власт далеч след края на мандата, поне до лятото. Необходима е и легитимна причина за отлагането на вота, която може да бъде само една – пандемията. За целта обаче, COVID-19 трябва да продължи да се разпространява със сериозни темпове и през март. Вероятно затова се бърза с разхлабването на мерките – целта на Борисов може да бъде постигната само ако броят на заразените остава трайно висок. Ето защо той наложи локдауна късно и предвижда да разхлаби мерките рано. Отговорността за него никога не е била проблем. За хаосa, объркването и щетите ще бъдат обвинени както досега „хората, които не спазват мерките“, но да не забравяме, че България бе регистрирана в статистиката на Европейския център за контрол на заразните болести като първа по смъртност в Европа на 100 000 души.
Действията на премиера показват, че той употребява пандемията така, както употреби идеята за проект за нова Kонституция. И целта отново е същата – оставането на власт.
Защитата на политическия интерес на Борисов сега, обаче, ще стане изцяло за сметка на обществото, което ще трябва да плати висока цена, включително измерваща се в хиляди човешки животи. Тепърва множество компании ще фалират, безработицата рязко ще скочи, ще се сдобием с 10 млрд.лв. дълг.
ПП „Републиканци за България” определя намеренията на министър-председателя Бойко Борисов като неморални, цинични и управленски недопустими. Оставането му на власт с няколко месеца повече далеч не е по хуманни подбуди и не бива да става за сметка на множество човешки трагедии и икономически щети.
Призоваваме премиера да се фокусира върху обществения интерес, да работи за ограничаване на пандемията и да гарантира нормалното протичане на вота на 28 март 2021г.

Print Friendly, PDF & Email