20.04.2024

ПП-ДБ четат документа на ГЕРБ и чакат Мария Габриел да се върне в страната

Министърът на икономиката Кирил Петков вчера поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот заради лоши икономически резултати. Снимка: dir.bg

Парламентарната група на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ приема резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог. Изразяваме удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ППДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение. Това се посочва в съвместна позиция на коалицията, след като днес ГЕРБ проведе Националното си съвещание.

Те призовават колегите от ГЕРБ преговорите да започнат веднага щом г-жа Мария Габриел е отново в страната. Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков, което предполага огледално и обратното.

Утре обаче в Народното събрание ще бъде предложено ефективно да се приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков.

Това се прави, за да се изпълнят спазените обещания.

От ПП припомнят и че основните им задачи продължават да бъдат реформите в съдебната власт, службите за сигурност, членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. „Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации“, посочват още от коалицията.

Днес и премиерът Николай Денков е депозирал своята оставка в Народното събрание.

В Народното събрание накратко съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти заяви, че ще направят всичко възможно максимално бързо да се запознаем в детайли с коалиционното споразумение на ГЕРБ-СДС. Вече е решено, че самите лидери ще седнат на преговори – акад. Николай Денков и всички останали лидери на коалицията. Той обясни, че коалиционното споразумение на ГЕРБ е добър отговор на меморандума на ПП-ДБ. Има неща, които са конструктивно предложени в споразумението на ГЕРБ, като ветото и Еврозоната, но има и неща, за които има различия. Кои точно – не стана ясно и Петков не ги каза.

По думите му отговорната позиция на лидерите е да не ходят на нови предсрочни парламентарни избори, а да направят така, че следващите месеци да бъдат изпълнени с реформи. Готови сме да седнем на масата максимално бързо с представителите на ГЕРБ така, както са излъчени, подчерта Кирил Петков.

Медийните преговори свършиха и сега трябва да го направим по най-добрия начин„, каза Петков в заключение.

Print Friendly, PDF & Email